Ermenilerden geri alınan tepeye Azerbaycan bayrağı dikildi

Ermenilerden geri alınan Talış köyündeki tepeye yeniden Azerbaycan bayrağı dikildi. Öte yandan, Ermeni ve Azeri Dışişleri Bakanları çatışmalardan sonra ilk kez Moskova'da bir araya geldi.

Azerbaycan ordusu, Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında 2-5 Nisan tarihleri arasında Ağdere, Terter, Ağdam, Hocavend ve Fuzuli bölgelerinde yaptığı askeri operasyonlar sırasında bazı stratejik tepeleri ve yerleşim merkezlerini geri aldı.

6 gün önce Ermenilerin işgali altında olan ve Azerbaycan'ın Goranboy ve Naftalan kentleri için de tehlike oluşturan Talış köyü etrafındaki en yüksek tepeye 24 yıl sonra yeniden Azerbaycan bayrağı dikildi.

Sahip Musayev isimli asker, "Ermeniler silah ve mühimmatı atıp kaçırdılar, biz de ilerliyorduk. Şimdi kazı çalışmaları yapıyoruz. Mevzilerimizi güçlendirmeye çalışıyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Tankçı Sehavet Bahışov, "Biz bu tanklarla Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan tankçılarının neye kadir olduğunu ispatladık. Tanklarımızın durduğu yere 23-24 yıl sonra Azerbaycanlı ayağı değiyor. Biz daha da ileri gitmeye hazırız. Askerlerimizin morali yerinde” diye konuştu.

Ermenilerden geri alınan tepede Ermeni askerinin geride bıraktığı mühimmat kutuları ve Ermenice yazılmış belgeler olduğu görüldü. Basın mensuplarının bölgede çekim yaptığı sırada Ermeniler, Azerbaycan askerlerinin bulunduğu mevzilere ateş açtı.

Öte yandan, operasyonlar sırasında Fuzuli bölgesinde, Horadiz kentinin güvenliği için önemli olan Lele Tepesi de Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçmişti. Geri alınan bölgelerde savunma hattının oluşturma ve mevzilerin güçlendirme çalışmaları yapılıyor.

ERMENİ VE AZERİ BAKANLAR BİR ARAYA GELDİ

Ermenistan işgalindeki Dağlık Karabağ'da Azeri ve Ermeni güçleri arasındaki yoğun çatışmaların başlamasından yaklaşık bir hafta sonra, barış için ümit verici bir adım atıldı.

Reklam
Reklam

Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Bağımsız Devletler Topluluğu Dışişleri Bakanları Konseyi'nin toplantısına Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile Ermeni mevkidaşı Edward Nalbandyan da katıldı. İki bakanın tokalaştığı anın görüntüleri, bölgede barış sağlanmasına yönelik umutları artırdı.

Azerbaycan ve Ermenistan, salı günü Rusya ara buluculuğunda ateşkes ilan etmişti. Ancak Azerbaycan, Ermeni güçlerinin ateşkesi ihlal ettiğini bildirmiş ve karşı tarafın saldırılarına karşılık vermişti.

ASKERLERİN CENAZELERİNİN ALINMASI KONUSUNDA ANLAŞILDI

Öte yandan, Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında yaşanan çatışmaların ardından taraflar, çatışma bölgesinde kalan askerlerin cansız bedenlerinin alınması konusunda anlaştı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, tarafların yerel saatle 15.00'dan itibaren ateşkesin yeniden sağlanması konusunda mutabakata vardığı belirtildi. Açıklamada, AGİT Bakü Ofisi ve Uluslararası Kızılhaç Örgütünün aracılığıyla 15.00 - 20.00 arasında çatışma alanında kalan her iki tarafa ait askerlerin cansız bedenlerinin alınacağı bildirildi.

Reklam
Reklam

Ermenistan ordusunun Azerbaycan sivil yerleşim birimlerini ateşe tutmasının ardından Azerbaycan ordusu cephe hattında karşı saldırı başlatmıştı. Ağdere, Terter, Ağdam, Hocavend ve Fuzuli bölgelerinde başlatılan operasyonlarda bazı stratejik bölge ve yerleşim birimleri işgalden kurtarılmıştı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığının farklı tarihlerde yaptığı açıklamalara göre çatışmalarda 31 Azerbaycan askeri şehit oldu, 240 Ermenistan askeri hayatını kaybetti.

Anahtar Kelimeler: