Ermenistan’ın AB’ye girişi mümkün

Almanya’nın Ermenistan Büyükelçisi Hans-Jochen Schmidt, Ermenistan’ın AB’ye girişinin teorik olarak mümkün olduğunu bildirdi.

News.am Ermeni haber sitesine göre Schmidt, Erivan’da düzenlediği basın toplantısında Türk-Ermeni uzlaşma süreci ve Kıbrıs konusunun Türkiye’nin AB üyeliği için anahtar konumda olduğunu belirtti. Schmidt, Ermenistan-Türkiye görüşmelerinin sürmesinden ve sınırın açılmasından da umutlu olduğunu, iki gelişmenin de Ermenistan’ın çıkarına olacağını belirtti. Ermenistan’ın kritik durumundan bir çıkış yolu bulacağını kaydeden Schmidt, Güney Kafkas ülkelerinin AB Ortak Üyesi olmaları konusuna da değindi. Söz konusu ülkelerin hemen hemen tüm alanlarda önemli adımlar atıp yapısal reformlar taahhüt etmeleri gerektiğini belirten Schmidt, “Güney Kafkas ülkeleri örneğin vizelerde rahatlama sağlarsa bunun ödülünü alır” dedi.

Reklam
Reklam

Bir gazetecinin, ortak üyeliği, Ermenistan’ın AB üyeliğinin izleyip izlemeyeceğine ilişkin sorusunu Schmidt, bunun teoride mümkün olduğunu söyleyerek yanıt verdi. Ortak üyeliklerin AB’ye kurumsal olarak büyük yük getireceğini de kaydeden Schmidt, “AB’ye gelecek ek yük, ortak üyelik dahil çeşitli yöntemlerin, AB’nin ortaklarıyla değişik işbirliği programları geliştirmesinin nedeni” dedi.(ANKA)