Erol Ustanın "tahta Çivili Kundura"ları Rağbet Görüyor

NAİM BOŞKUT - Malatya'nın Arapgir ilçesinde ayakkabı ustası Erol Hakan'ın yaptığı ''tahta çivili kundura''lar, yoğun talep görüyor.

NAİM BOŞKUT - Malatya'nın Arapgir ilçesinde ayakkabı ustası Erol Hakan'ın yaptığı "tahta çivili kundura"lar, yoğun talep görüyor. Arapgir'deki atölyesinde baba mesleğini yıllardır sürdüren 57 yaşındaki Erol usta, devasa makinelerin günde binlerce çift ayakkabı üretmesine inat, mesleğini gelecek kuşaklara aktarmak için çaba sarf ediyor. Günde bir çift ayakkabı üreten Hakan'ın yaptığı "tahta çivili kundura"lar, Arapgir ve Malatya'nın yanı sıra birçok ilde yaşayan vatandaşlardan ve yurt dışındaki gurbetçilerden talep görüyor. Tahta çivileri Almanya'dan getirten Hakan, bu çivilerden bulabildiği sürece mesleğini devam ettirmeyi planlıyor. Erol Hakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğe 12 yaşında başladığını söyledi. Tahta çivili kunduranın yıllar önce Türkiye genelinde yapıldığını belirten Hakan, "Bu iş, dikiş makineleri ve güçlü yapıştırıcılar olmadan önce, teknoloji bu kadar ileri olmadığı zaman yapılan bir el sanatıydı. Türkiye'de o zamanlar ayakkabıda dikiş yerine ağaç çiviler kullanılıyormuş, şimdi her şey makineleşince bu işi yapan pek kimse kalmadı. Bu mesleği Arapgir'de, Türkiye'de iddia ediyorum sadece biz yapıyoruz. Zor bir iş, günde bir çift ayakkabı yapabiliyoruz" diye konuştu. Tahta çivileri Almanya'daki tanıdıkları aracılığıyla bir firmadan temin ettiklerini dile getiren Hakan, bu çivilerden bulabildiği sürece mesleği devam ettireceğini söyledi. Çırak bulamamaktan yakınan Hakan, "Mesleği devretmek istiyorum ama çalışan yok, merak eden yok" dedi. Arapgir'de önceden ayakkabıcılık yapan 30-40 usta bulunduğunu anlatan Hakan, eskiden çıraklar dükkanlardan çıkıp evlerine gittikleri zaman çarşıda yoğunluk yaşandığını belirterek, "Dükkanımızda babamın yanında çalışan 4 çırağımız vardı, benimle beraber 5 kişi çalışırdı. Şimdi artık bu işe merak saran da yok, çalışıp da bir şeyler kazanayım diyen kimse pek" dedi. Erol Hakan, şunları kaydetti: "Devlet, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını teşvik etmek amacıyla bizden vergi almıyor. Biz de elimizden geldiği kadar bu işi devam ettirmeye çalışacağız, çırak bulamıyoruz. Bu işi bizden sonra devam ettirecek kimse yok. Çırak olsa da yetiştirsek. Bu işi öğrenen olsa ekmek yer ama yoktur. Gelip de bu işi merak eden, çalışayım diyen çırak yok, gelmiyor." İmal ettiği kunduralarda hakiki deri kullandığını belirten Hakan, zanaatini duyanların tahta çivili ayakkabılardan satın almak istediğini ifade ederek, "Yılda ortalama 350- 400 ayakkabı yapıyorum, elimizde kalmıyor. hepsi satılıyor. Türkiye'nin her tarafına satıyorum. Yurt dışında ABD'ye ve Almanya'ya gönderiyorum. Gurbetçiler istiyor" dedi. Erol usta, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, eski bakanlar Binali Yıldırım, Ali Coşkun ve Erkan Mumcu'nun da aralarında bulunduğu birçok kişiye tahta çivili kunduralardan yaptığını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: