Erozyonda 1,5 milyar ton toprak kaybediliyor

Türkiye erozyon yüzünden yılda yaklaşık 1,5 milyar ton toprak kaybediyor, barajları ekonomik ömrünü erken tamamlıyor, su depolaması azalıyor.

Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü ve diğer kaynaklardan derlenen bilgilere göre, coğrafi konumu nedeniyle erozyon için ideal koşullara sahip bulunan Türkiye'nin şiddetli erozyon nedeniyle uğradığı zarar, toprak kaybetmekle sınırlı kalmıyor.

Erozyon sonucunda barajlarda biriken katı materyaller, kullanılabilir baraj rezervuar hacminde gözle görülür kayıplara neden oluyor, barajlar 100 yıl olarak öngörülen ekonomik ömrünü yıllar önceden tamamlıyor.

Reklam
Reklam

Türkiye'de yaşanan şiddetli erozyonun sonucu olarak Altınapa Barajı 19, Bayındır Barajı 28, Demirköprü Barajı 41, Hirfanlı Barajı 33, Karamanlı Barajı 13, Kartalkaya Barajı 19, Kemer Barajı 22, Selevir Barajı 27, Sürgü Barajı 35, Yalvaç Barajı 27 yılda ekonomik ömrünü tamamladı. Keban, Karakaya ve Atatürk barajlarının da tahmin edilenden daha önce ekonomik ömürlerini tamamlayacakları ifade ediliyor.

Erozyon nedeniyle Türkiye, yılda 1 milyar 400 milyon ton toprak kaybediyor. Erozyon nedeniyle kaybedilen toprak, 20 ton taşıma kapasiteli kamyonlar dikkate alındığında 70 milyon kamyon dolusu toprak ediyor. Başka bir ifadeyle günde yaklaşık 192 bin kamyon dolusu toprak, erozyonla taşınıyor.

Erozyon sonucunda toprakla birlikte mineral ve organik maddeler de kaybediliyor. Erozyonun etkisiyle toprağın altındaki cansız ana kaya ortaya çıkıyor, faydalı toprak katmanlarını kaybeden arazilerde çölleşme başlıyor. NASA'nın yaptığı bir araştırmaya göre, erozyonun şiddetlenerek devam etmesi halinde Türkiye'nin 2040 yılında büyük bir bölümü çöl olacak.

Reklam
Reklam