Ertemeke görüşüne karşı öfke

LEFKOŞA (İHA) - CTP-BG Genel Başkanı ve Başbakan Mehmet Ali Talat, Rum siyasilere seslenerek, referandumun ertelenmesi yönünde dile getirdikleri görüşlere, Kıbrıs Türk halkının büyük öfke duyduğunu söyledi.

Kıbrıs Türkü'nün geçmişte "barış istemeyen taraf" olarak gösterildiğine ve uzlaşmazlıkla suçlandığına işaret eden Talat, ancak Kıbrıs Türk halkının Ada'da anlaşma istediğine ilişkin samimi tavrının artık bütün dünya tarafından görünmekte olduğunu vurguladı. Talat, "Kıbrıs Türk halkı barışın kıyısındadır. Kıbrıs Rum halkının da elini uzatmasını bekliyor" dedi.

Reklam
Reklam

Başbakan Talat, bu yöndeki açıklamayı, Rum Ana Muhalefet Partisi DİSİ'ye bugün gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında, DİSİ Genel Başkanı Nikos Anastasiades'le düzenlediği ortak basın toplantısında yaptı.

Basın toplantısında Başbakan Talat, referandumun ertelenmeyerek 24 Nisan'da yapılması ve Kıbrıs'ta 1 Mayıs öncesinde anlaşma sağlanması için iki taraftan da "Evet" çıkması gerektiğine dikkati çekerek, Türk tarafından "Evet" çıkacağını belirtti. Talat, Rum tarafından da "Evet" gelmesi için, DİSİ'nin parti olarak gerekeni yapmasını istedi.

Talat, Annan Planı temelinde Ada'da 1 Mayıs'a kadar çözüm olmaması durumunda, çözümsüzlüğün sorumlusu tarafın büyük görev alacağını ve ileride daha kötü bir plana "Evet" deme durumunda kalacağını belirtti.

DİSİ Genel Başkanı Nikos Anastasiades ise, basın toplantısında yaptığı konuşmada, partisinin referandum konusundaki tavrını 15 Nisan'da gerçekleştirilecek olan kurultayda açıklayacağını ifade etti.

Anastasiades, Annan Planı'na ilişkin bazı sıkıntılarının bulunduğunu belirterek, bunlara çözüm aramak için referandumun ertelenmesi olasılığını gözden geçirmekte olduklarını, ancak ABD, BM ve diğer bazı ilgili taraflarla son günlerde yaptıkları temaslardan referandumun ertelenmemesi gerektiği mesajını aldıklarını kaydetti. Anastasiades, "DİSİ olarak biz, şu anda bu konuda net bir açıklama yapmayarak, kongreden çıkacak sonucu bekleyeceğiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam