Ertuğrul Fırkateyni su yüzüne çıkartılıyor

MUĞLA (İHA) - Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü ve Yapı Kredi Emeklilik ortaklığı, Türkiye Sualtı Arkeoloji Vakfı'nın (TINA) katkılarıyla Japonya'da 1890 yılında batan Ertuğrul Fırkateyni'nin su yüzüne çıkartılması amacıyla çalışma başlatıldı.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Tufan Turanlı, enstitü binasında konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, "Ertuğrul ve denizcileri zaman içinde unutulmuş ve tarihe gömülmüştür. Ertuğrul Projesi'nin amacı, memleketlerinden 10 bin kilometre uzakta yatan bu kahraman denizcilerin hatıralarını canlandırmak, aynı zamanda iki ülke arasında bu acı olayla başlayan dostluğun büyüyerek sürmesine aracı olmaktır. Bu projenin en önemli ayağı bugün faaliyete geçen www.ertugrul.jpinternet sitesidir. Projeyle ilgili her türlü detaya ve Ertuğrul Fırkateyni'nin hüzünlü hikayesine bu adresten ulaşılabilir. Adresin 'jp' uzantılı olması Ertuğrul'un Japonya'da bir Türk gemisi olduğunu hatırlatmak açısındandır" dedi.

Reklam
Reklam

8-27 Ocak tarihleri arasında Japonya'da yapılacak araştırmanın ardından önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek çalışmaların planlanacağı ve çalışmaların 3 yıl içerisinde tamamlanmasının planlandığı kaydedildi.

Ertuğrul Fırkateyni, 1890 yılında II. Abdülhamit tarafından iyi niyet elçisi olarak Japonya'ya gönderildi. 630 denizcisiyle 11 ay süren yolculuğun ardından Japonya'ya varan fırkateyn, Japonya'da İmparator Meici tarafından ihtimamla karşılandı. İmparator'un isteği üzerine gemi komutanı Osman Paşa, konuşmasını Türkçe olarak yaptı. Dönüş yolunda Oshima Adası açıklarında bir fırtınaya yakalanarak parçalanan fırkateynde, Osman Paşa dahil 550 gemici şehit oldu. Ada sakinleri tarafından denizcilerden 69'u kurtarılırken, şehitler de burada toprağa verildi. Görevinden çok batışıyla iki halkı yakınlaştıran Ertuğrul Fırkateyni, bugün Türk ve Japon halklarını yakınlaştıracak yeni bir projenin çıkış noktasını oluşturuyor.