Erü Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Özkan:

İl Kültür Müdürlüğü’nde düzenlenen ‘İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy’ konulu konferansta konuşan Erciyes Üniversitesi...

İl Kültür Müdürlüğü’nde düzenlenen ‘İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy’ konulu konferansta konuşan Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Özkan, “Pazartesi ve Cuma günleri yapılan İstiklal Marşı törenleri kültürün ve kimliğin ruhumuza nüfuz etmesi ile ilgili bir törendir” dedi.

İl Kültür Müdürlüğü’nde düzenlenen konferansta konuşan Prof Dr. Özkan, “İstiklal Marşının adından başlarsak, İstiklal sözü bağımsızlık anlamına gelir. Yani bizim bağımsızlığımızın marşıdır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Özkan, “Marş Fransızca bir kelime askeri anlamda nizami yürüyüş anlamına gelir. Yani bu şiir bizim bağımsızlığımı temsil eder ve verdiğimiz milli mücadeledeki yürüyüşü anlatır. Bu yönüyle istiklal marşı herhangi bir şiir herhangi bir marş değildir. Bayrağımız, sancağımız, vatanımız, kültürümüz gibi kimliğimizin ayrılmaz parçalarından biridir” diyerek konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Bu sebeple buna ayrı bir sevgi ve bağlılık hissiyle bağlıyızdır ve onun yeri herhangi bir kumaştan farklıdır. Özellikle bazı şeyleri alışkanlık haline getiriyoruz. İşte Pazartesi günü okul açılırken İstiklal Marşı ile açıyoruz. Cuma günü okulunuz kapanırken İstiklal Marşı ile kapatıyoruz. Bayrağımız dalgalanıyor onu çekiyoruz. Bunu sık sık yaptığımız için sanki bu bize sıradanmış gelebilir. Bu sık sık yaptığımız şey aslında bizim eğitim aldığımız bu okullarda kazanmaya çalıştığımız kültürün, kimliğin, değerler dünyasının bizim ruhumuza nüfuz etmesi ile ilgili bir törendir. İstiklal marşımız hakkıyla böyle bir değeri hakikaten hak ediyor. Bir mücadelenin sonunda kaleme alınmıştır.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: