Eryılmaz: Göz tansiyonunda lazerle tedavi daha güvenli

Medical Park Tarsus Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. K. Kürşat Eryılmaz, göz tansiyonunun lazerle...

Medical Park Tarsus Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. K. Kürşat Eryılmaz, göz tansiyonunun lazerle tedavisinin, cerrahi yöntemlere göre çok daha güvenli ve konforlu olduğunu söyledi.
Göz tansiyonunun genellikle göz içi basıncının yüksekliğine bağlı olarak, kendine has bir şekilde görme sinirini tahrip etmesi şeklinde kendisini gösterdiğini belirten Eryılmaz, bazen göz içi basıncı yüksek olmasa da görme sinirlerinde çukurlaşma ve solukluğun ortaya çıkabileceğini işaret etti.
Göz tansiyonunun yaş ilerledikçe görülme sıklığının arttığını, 40 yaş üzerinde yüzde 2 iken, 70 yaş üzerinde görülme sıklığının yüzde 10’ları bulduğunu vurgulayan Opr. Dr. Kürşat Eryılmaz, anne yada babasında glokom hastalığı olanlarda hastalığın görülme ihtimalinin 4 ile 9 kat daha da arttığını kaydetti.
Göz tansiyonunun genel olarak sinsi seyrettiğini ve öncelikle çevresel görmeyi etkilediğini ve kişi merkezden tam gördüğü için bu durumun farkında olamayabildiğini ifade eden Eryılmaz, “Tedavi edilmediği takdirde nihai sonucu körlüktür. Tıbbi olarak ilaçlarla, lazer ile ve cerrahi olarak tedavi edilebilir.” dedi.
Açık açılı göz tansiyonu hastalığında lazer tedavisinin göz içi sıvısının boşaldığı ağ bölgesine uygulandığını anlatan Eryılmaz, şunları söyledi: “Bu sayede sıvının boşalması kolaylaşır ve göz içi basıncı düşürülerek görme siniri korunmuş olur. Tıbbi tedavi ile kontrol edilemeyen, ya da alerji ve benzeri problemler nedeni ile ilaç kullanamayan, ilaç kullanmak istemeyen hastalarda uygulanır. Cerrahiye göre çok daha güvenli ve konforlu bir uygulamadır. Glokom ilaçlarının ömür boyu kullanılması gerekliliği, bazı hastalarda göz içi basıncı kontrolü için iki hatta üç adet ilaç kullanmak zorunluluğu da lazer uygulamasını cazip hale getirmektedir.”
Lazer trabeküloplasti açı bölgesine yapıldığı için açık açılı denilen glokom hastalarına uygulandığını aktaran Eryılmaz, çok sayıda ilaç kullanan ve ilaç kullanmak istemeyen, ilaca rağmen göz tansiyonu kontrol edilemeyen, cerrahi gereken hastalarda bu yöntemin alternatif olarak tatbik edildiğini hatırlattı.
Yazılı açıklamasında Eryılmaz, “Uygulamadan sonra 5 yıl içerisinde başarı oranı çok yüksektir. 5 yıldan sonra hastalığın tekrarlaması durumunda tekrar ilaç kullanmak gerekebilir.” bilgisini verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz