Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, Erzincan'ın su ürünleri yetiştiriciliği açısından biçilmiş kaftan olduğunu söyledi. Karadağ, yıllık 5 bin ton olan balık üretim kapasitesini 10 bin tona çıkarmanın gayreti içinde olduklarını vurguladı.
Doğu Anadolu Bölgesi illerinde gerçekleştirilen 'Bölgesel Su Ürünleri Çalıştayı’nın Erzincan ayağı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Su Ürünleri Çalıştayı'na, Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürü Hakan Akgün, teknik personel ve su ürünleri yetiştiricileri katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, su ürünleri yetiştiriciliğinin Erzincan’daki durumu ile ilgili katılımcılara bilgiler verdi. İl Müdürü Karadağ, Erzincan'da ağırlıklı olarak alabalık yetiştiriciliğinin yapıldığını söyledi. Erzincan’da yıllık 5 bin tonluk kapasiteye ulaşıldığını kaydeden Karadağ, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın su ürünleri sektörüne olan desteğinin her yıl artarak devam ettiğini belirtti. Su kaynakları itibarıyla Erzincan’ın su ürünleri yetiştiriciliği açısından biçilmiş kaftan olduğunu söyleyen Karadağ, önümüzdeki süreçte yıllık kapasitenin 10 bin tona çıkarılmasını hedeflediklerini açıkladı. Geçtiğimiz yıl Tercan Baraj Gölü'nde yetiştirilen alabalıkların yurt dışına ihraç edildiğini belirten Karadağ, bu alanda pazar sorunu olmadığını ancak su ürünleri yetiştiricileri birliğini kurmak istediklerini sonrasında ise yerli tüketimin artırılmasını hedeflediklerini söyledi. Karadağ, balık tüketiminin ülke genelinde artırılması ve kırmızı ete alternatif olarak piyasaya sürülmesinin ülkemiz açısından büyük önem taşıdığını hatırlattı.
Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürü Hakan Akgün de, sektörün Türkiye genelindeki serüvenini katılımcılara aktardı. Hakan Akgün, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın su ürünleri sektörüne büyük önem verdiğini, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nün kurulduğunu ve ülke genelinde 3 araştırma kuruluşunun bu konuda çalıştığını söyledi. Ülke genelinde 17 su ürünleri fakültesinin bulunduğunu hatırlatan Akgün, 8 bin 333 kilometrelik kıyı şeridi ve 750’den fazla göl ve gölet ile 200’ün üzerinde baraj gölünde sektörün faaliyet gösterdiğini belirtti. Ülkede ciddi bir su ürünleri rezervinin olduğunu belirten Akgün, 2012 yılı sonu itibarıyla 760 bin tonlu su ürünleri üretiminin gerçekleştiğini, bunun 212 bin tonunu yetiştiriciliğin oluşturduğunu söyledi. 2012 yılına kadar yılda sektörün 60 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirten Akgün, 2012 yılında bu rakamın 470 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.
Çalıştayda daha sonra Su Ürünleri Mühendisi Gürel Nedim Örnekçi, katılımcılara yetiştiricilik noktasında bilgiler verirken, Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Mehtap Kurtoğlu ise hastalık ve zararlılar konusunda bilgi verdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz