Erzincan Üniversitesi'nde 'Çin'de Türk Dilleri' konferansı

Erzincan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Projesi...

Erzincan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Projesi işbirliği ile Erzincan Üniversitesi'nde 'Çin’de Türk Dilleri' konferansı verildi.

Erzincan Üniversitesi Başöğretmen Salonu'nda gerçekleşen konferansa; Erzincan Vali Yardımcısı Abdullah Çiftçi, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Erzincan Üniversitesi rektör yardımcıları Prof. Dr. N. Fahri Taş, Prof. Dr. Adnan Özel, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Faruk Gürbüz, öğretim üyeleri, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı. Konferansın açılış konuşmasını Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Faruk Gürbüz yaptı. Gürbüz, “Bir dil, bir medeniyettir, bir irfandır. Dilimizin sınırları, irfanımızın sınırlarıdır. Dilde milletin coğrafyasını, tarihini, irfanını görebilirsiniz.” dedi.

Reklam
Reklam

Erzincan Üniversitesi'nin daveti için memnuniyetini dile getirerek konferansa başlayan Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ölmez, 'Diliniz kayda geçmiş ise varsınız, kayda geçmemiş ise siz de yoksunuz' diyerek, dilin önemini vurguladı. Ölmez, konferansta, kendi bölgelerinde ve tarihte güçlü olan Türk Hakanlığı, Hazar Devleti, Tuna Devleti, İran Selçukluları, Anadolu Selçukluları gibi devletlerden tek bir satır Türkçe belge olmadığını ve bu devletlerin dilleri hakkında nasıl bilgi elde edildiği hakkında bilgi verdi. Prof. Ölmez, Türklerin, Çin noktasında her yere ulaştığından bahsederek, Çin'deki Türk halklarını, bu halkların yaşadıkları bölgeleri, nüfuslarını, dillerini, kendisinin o bölgelerdeki çalışma deneyimlerini izleyicilere aktardı.

Konferans sonunda Prof. Dr. Mehmet Ölmez’e katkılarından dolayı, Erzincan Vali Yardımcısı Abdullah Çiftçi plaket verdi. Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu ise Ölmez’e, bilgilerini paylaştığı için üniversite adına teşekkürlerini sunarak çiçek takdim etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz