ERZİNCAN (İHA) - Doğu Anadolu Bölgesi'nde alternatif ürün arayışları sürerken Erzincan'ın Çayırlı İlçesi'nde ayçiçeği ve fasulye ekimi yaygınlaştırılıyor.
İlçesinin bitkisel ve hayvansal üretimde önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Çayırlı Tarım Müdürü Ömer Yılmaz, bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek, ilçe ekonomisine kazandırılacağını söyledi. İlçenin en büyük geliri olan şeker pancarına uygulanan kota sebebiyle önümüzdeki yıllarda alternatif ürün olarak ay çiçeği ve fasulye üretimi üzerine gerekli çalışmaların başlatıldığını belirten Müdür Ömer Yılmaz, şunları söyledi:
"Doğu Anadolu Bölgesi'ne kolay uyum sağlayan zengin vitamin içeriğine sahip olan ayçiçeği ve fasulye önemli bir kazanç olacaktır. Devlet desteğinin daha yüksek olduğu ayçiçeğine çiftçiyi yönlendirdiğimiz takdirde hem şeker pancarı kotası derdinden kurtarılacak hem de birim alanda daha yüksek gelire kavuşabilecektir. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sonucunda meydana gelebilecek piyasa daralmasının Karadenizbirlik ile işbirliğine gitmek suretiyle ayçiçeğine dönüşümü sağlanırsa çiftçimizin geçiş dönemini kayıpsız atlatmasının yanı sıra yüksek gelir kazanabilir gerçeği ile önümüzdeki yıllarda bu konuda daha kapsamlı çalışmalar yapılması planlanmaktadır. Çayırlı'nın olduğu kadar çevremizdeki yerleşim alanlarındaki çiftçilerin ülkenin ihtiyacı olan yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminin daha mekanize, daha verimli ve daha yüksek gelirli olacağı ve ekolojiye de iyi uyum sağlayacağı bilincinden bu ürünün Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaygınlaştırılmasında yaşanacak tek sıkıntı ürünün kesin satış yerinin devlet tarafından olmaması görüşünün elemine ettiğimiz an ve en yakın Karadenizbirlik ile satış bağlantısını gerçekleştirdiğimizde çiftçimiz yüksek gelire kavuşacağı gibi ilçe ve ülke ekonomisi de kazanacaktır. Daha önceki yıllarda denenmiş olan ayçiçeği üretiminde yüzde yüzlere varan bir başarı sağlanmıştır. Önerimiz bu konuya gereken önemin verilerek üretimde de geçişin yapılmasının sağlanmasıdır."
İlçenin diğer önemli gelir getirici ürünlerinden olan kuru fasulye üretimini yaygınlaştırıp patentini almak için ilçeye bağlı Harmantepe köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile işbirliğiyle gerekli çalışmaların başlatılmış olup önümüzdeki yıldan itibaren bu projenin hayata geçirileceğini vurgulayan Yılmaz, şu bilgileri verdi:
"Bu ürünün adının Çayırlı Kuru Fasulyesi diye ülke ekonomisine markalı olarak sunulacaktır. İlçemizde 22 bin 500 dekar alanda fasulye ekimi yapılmaktadır. Yıllık üretim ise yaklaşık 4 bin 500 tondur. İlçe ekonomisine şeker pancarından sonra en önemli katkıyı fasulye sağlamaktadır. Ekonomiye yıllık geliri 6 milyon YTL olan fasulye ekiminde bin 500 çiftçimiz faydalanmaktadır. Şuan itibariyle Harmantepe Kalkınma Kooperatifi'nde fasulye eleme selektörü, sorteks ve paketleme ünitesiyle ilgili projeler yapılmış olup alımı içinde gerekli çalışmalar sürdürülmektedir. Tüm bu çalışmalar sonucunda halen çiftçi tarafından 1 YTL ile 1.25 YTL arasında değişen bir fiyatla satışı yapılan fasulye temizlenip, paketlenip, patent ve isim özelliği kazandırılan fasulyenin satış fiyatı da 2 YTL olarak olacağından ilçe çiftçisinin gelir düzeyi de buna orantılı olarak artacaktır. Bu da Doğu Anadolu Bölgesi'nin dar ekonomisini geliştirip çiftçilerin gelir düzeyini arttıracağı gibi bölgede işsizliğin azalmasına, göçün önlenmesine, yeni ticaret alanlarının açılmasına sebep olacaktır. Bu konuda ilçe tarım müdürlüğü olarak ilçe genelinde tarımsal kalkınma kooperatifi işbirliğiyle yöre çiftçisine bilinçlendirme, örgütlenme kon ularında eğitim verilmektedir. Bu çalışmalar tamamlandığında çiftçimiz kendisine getirilmek istenen bu hizmetin farkına vararak destek olmaktadır."