Erzincan’da İlk Kez Genişlemiş Damar İçerisine Ameliyatsız Suni Damar Yerleştirdi

Erzincan Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 84 yaşındaki bayan hastanın karın içindeki balonlaşmış...

Erzincan Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 84 yaşındaki bayan hastanın karın içindeki balonlaşmış atar damarına her iki kasığından yapılan küçük kesilerle, anjio masasında damar içine yapay damar yerleştirildi.

26 Mart 2013 tarihinde karın ağrısı şikayeti ile Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giden 84 yaşındaki Şerife Sözen’in karnındaki atar damarının genişlediği teşhisi konularak Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanların Op.Dr. Serkan Çelik, Yrd. Doç. Dr. Alper Onk, Op. Dr. Uygar Yörükler ve Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ergün Topal'ın desteğiyle Erzincan’da ilk defa ameliyatsız karın içindeki balonlaşmış atar damara yapay damar yerleştirilmesi işlemi yapıldı.

Reklam
Reklam

Yaklaşık iki saat süren operasyonun ardından hastanın eski sağlığına kavuştuğunu ifade eden Op.Dr. Serkan Çelik, Anevrizmanın damarların kalıcı olarak genişlemesi veya balonlaşması olduğunu ve sıklıkla vücudun en büyük atardamarı olan aortta geliştiğini ifade etti.

Bu genişlemenin zaman içerisinde giderek arttığının altını çizen Dr. Çelik, tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabileceğini de sözlerine ekledi.

Op.Dr. Serkan Çelik; “Anevrizma çoğunlukla bulgu vermez ve tesadüfen başka nedenlerle yapılan incelemelerde fark edilir. Anevrizma erkenden teşhis edildiğinde kalıcı tedavisi mümkündür. Anevrizmanın klasik tedavisi ameliyat ile genişlemiş damar bölümünün suni bir damar ile değiştirilmesidir. Daha az rahatsızlık verebilecek bir başka tedavi yöntemi ise özel bazı kateterler ile damarın içine girilip, anevrizmanın olduğu damar bölümüne içerden suni damarın yerleştirilmesidir. Bizde karın ağrısı şikayeti ile gelen hastaya tomografi ile genişlemiş olan damarını tespit ettik ve koroner anjioda her iki kasıktan küçük insizyonlar yaparak karın içindeki genişlemiş damar bölümüne suni bir damar yerleştirdik. Hastamız işlemden sonra sağlığına kavuşarak taburcu edildi. Bunun dışında hastanemiz kalp ve damar cerrahi kliniğinde bacak ve kol atar damar tıkanıklıklarına yönelik periferik anjiografi, stent ve anjioplasti işlemleri ve varislere yönelik endovenöz lazer ile ablasyon işlemleri yapılmaktadır. Bu yöntemlerde hastalıklı damara normal bir damar yolu ile girilerek darlık ya da tıkanıklık çok ince kılavuz tel yardımı ile geçilir. Kılavuz tel darlık ya da tıkanıklık düzeyinde tutularak üzerinden balon ve stent ( metal kafesler) yerleştirilerek açılır. Bu şekilde tedavi edilen hastalar kısa sürede taburcu olabilmekte ve sağlıklarına kavuşabilmektedirler” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: