Erzincan’da Patates Yetiştiriciliği

Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü patates yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı merkeze bağlı Karatuş...

Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü patates yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı merkeze bağlı Karatuş köyünde bir tarlada deneme parselleri kurdu.

Patates yetiştiriciliğinde kalite ve verimi artırarak pazarlardaki talebe uygun patatesin yetiştirilmesini amaçlayan Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, bölgeye en uygun patates çeşitlerinin tespit edilmesi için çalışıyor. Merkeze bağlı Karatuş köyünde demonstrasyon parselleri kuran Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, parsellerde Lanorma, Natascha, Melody, Musica ve Orchestra çeşidi patates tohumluklarının ekimini gerçekleştirdi.

Reklam
Reklam

Ekilen patates çeşitlerinin sezon boyunca takibini gerçekleştirecek olan teknik ekipler, sezon sonunda bölgeye en uygun çeşitleri tespit ederek, çiftçileri bu çeşitler konusunda bilgilendirecek. Deneme parsellerinin ekimine katılan Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, yapılacak olan çalışmanın büyük önem taşıdığını söyledi. Gelişigüzel yetiştiriciliği tasvip etmediklerini kaydeden İl Müdürü Karadağ, tarımda Ar-Ge çalışmalarının büyük önem taşıdığını söyledi. Rastgele ve bilinçsizce yapılan yetiştiricilikte çiftçinin büyük ekonomik kayıplar yaşayabileceğinin vurgulayan Karadağ, bunu önlemek için çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Bu konuda ülke içinde ve dışında faaliyet gösteren firmalarla işbirliği yaptıklarını vurgulayan Karadağ, ekonomik anlamda yapılan tarımda Pazar isteklerinin göz ardı edilemeyeceğini vurguladı. Tüketicinin ve toptan alım yapan firmaların son derece bilinçli hareket ettiklerini belirten Erdem Karadağ, özellikle patates tarımında Pazar taleplerinin önemine değindi. Yetiştirilen patateslerin yemeklik, kızartmalık ve cipslik pataes gibi sınıflara ayrıldığını, alım yapan firmaların belirli standartları taşıyan ürünleri talep ettiğini kaydeden Karadağ, tüm bunları göz önünde bulundurarak çiftçileri yönlendireceklerini ifade etti. Tarımın son derece meşakkatli bir sektör olduğunu söyleyen Karadağ, sezon boyunca bin bir emek çekilerek yetiştirilen ürünlerin elde kalmasının son derece üzücü olduğunu ve ekonomik anlamda çiftçinin belini kırarak rekabet gücünü kaybetmesine neden olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Bu tür handikapları ortadan kaldırmak için çalıştıklarını vurgulayan Karadağ, sezon boyunca çalışmaların titizlikle yürütüleceğini ve çeşitlerin izleneceğini vurgulayarak, çiftçilerle işbirliğini sürdüreceklerini söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: