Erzincan’da tarımsal ürün desenine biber de girdi

Erzincan’da tarımsal ürün desenine her geçen gün yeni bir ürün daha ekleniyor. Yapılan çalışmaların ardından...

Erzincan’da tarımsal ürün desenine her geçen gün yeni bir ürün daha ekleniyor. Yapılan çalışmaların ardından biber de Erzincan’ın tarımsal ürün yelpazesine girdi.
Erzincan'da 2011 yılı tarım sezonunun başlangıcında çiftçilere yönelik yapılan çalışmaların ardından, bu yıl 3 milyon adet civarında biber fidesi toprakla buluştu. Pazarda etkili olabilmek ve bölgenin tüm sebze ihtiyacına cevap vermek isteyen Erzincan’da, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, sektörde faaliyet gösteren birliklerle işbirliği içerisinde yürüttüğü çalışmalar sonucu domates, fasulye, salatalık, patates, kavun ve karpuzun ardından şimdi de biber yetiştiriciliğini artırmaya çalışıyor.
Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 300 bin biber fidesinin toprakla buluştuğu Üzümlü ilçesine bağlı Denizdamı Köyü'nde 'Tarla Günü' düzenlendi. Tarla gününe Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Lek, Erzincan Ziraat Odası Başkanı Feti İçer, Erzincan Üzümlü Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Suhabi Okumuş ve çiftçiler katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Erzincan Üzümlü Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Suhabi Okumuş, Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün önderliğinde, Erzincan tarım sektöründe faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların büyük bir özveriyle örnek çalışmalara imza attığını söyledi. Tarım sektöründe yaşanan hareketliliğin Erzincan’a birçok fayda getirdiğini söyleyen Okumuş, yapılan çalışmaların gelişigüzel çalışmalar olmadığını, belirlenen hedeflerin ardından yapılan ar-ge ve fizibilite çalışmaları ışığında hayata geçirildiğini ifade etti.
Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Lek ise son yıllarda büyük gelişme gösteren sebzecilik-meyvecilik ve hayvancılık sektöründe bölgede üretim çeşitliliği konusundaki çalışmaları sürdürdüklerini dile getirdi. Denizdamı Köyü'nde bu amaçlardan sadece birisi olan biber üretiminde çok hızlı bir atak olduğunu ifade eden Lek, “Önceden de burada hiç yapılmayan biber üretiminin tarla gününü gerçekleştiriyoruz. Denizdamı köyümüzün geçim kaynağı hayvancılık, hububat ve şekerpancarına dayalı iken, bu yıl ilk olarak 7 çiftçimizin işletmesinde 60 dekar alanda 300 bin biber fidesiyle üretim başlatıldı. İlk önce konu uzmanı arkadaşlarımız Erzincan-Üzümlü Sebze Üreticileri Birliği ile hareket ederek gerekli toprak ve su analizleri yapıldı. Biber üreticiliğine uygun olduğu kanaatine varıldı. Ürünlerin pazarlanması konusunda da Sebze Üreticileri Birliği yöneticileri, yardımcı olacakları sözünü vermeleriyle birlikte çalışmalar başladı ve bugün bu aşamaya geldik. Pazarda, üretimde sorun yok. İnşallah bu aşamadan sonra da olmaz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“TARIM SİGORTASI YAPTIRIN”
Üreticilere seslenen Lek, tarım sektörünün iklim koşulları ile direk bağlantılı bir sektör olduğunu kaydederek, “Ben bütün çiftçilerimize yaşanabilecek risklere, afetlere karşı zamanında sigorta yaptırmalarını tavsiye ediyorum. İnşallah risksiz bir üretim dönemi geçiririz.” dedi.
Tarım sigortasının, devlet destekli bir sigorta olduğunu hatırlatan İl Müdürü Lek, poliçe bedelinin yarısının devlet tarafından karşılandığını, tarım sektöründe faaliyet gösteren üreticilerin tarım sigortası yaptırmaları durumunda son günlerde yaşanan yağışlarla meydana çıkan sel ve dolu zararlarının sigorta tarafından karşılanacağını ve üreticilerin hiçbir kayıp yaşamayacaklarını vurguladı.
Ali Lek, her geçen yıl Erzincan’da sebze ve meyvecilik sektörünün geliştiğini, üretimin arttığını kaydederek, “Daha çok üretim, daha fazla çeşitlilik ile Erzincan çiftçisi kabuğunu kırarak ülke genelindeki pazarlara açılacak, yakın bir zamanda da ihracatçı firmalar Erzincan pazarına girecektir. Bunu sağlanabilmesi adına ürün deseninin çeşitlendirilmesi ve üretimin artırılması için çalışmalarımız devam ediyor. Erzincan’ın kalkınması adına tarım sektörü lokomotif görevini üstlenmeye devam edecek. Bazı girişimcilerin kaliteli ve bol üretim için bölgenin iklimini, su bolluğunu, verimli bakir topraklarını, zararlı ve hastalıklardan ari olması gibi avantajları fark ederek, bölgemizde 300-500 dekar gibi büyüklükte araziler kiralayarak sebze üretimi yapmaya başladıklarını gözlemlemekteyiz. Bundan böyle, üreticilerimizin ürünlerini alışageldiği gibi doğrudan pazarlara sunmak yerine, işlenmiş, ambalajlanmış, iyi tarım uygulamaları ve organik olarak üretilmiş, soğuk hava depolarında depolanmış, raf ömrü uzatılmış, katma değeri daha yüksek ürünler olarak pazara sunmaları için çalışmalar sürdürülmektedir.” şeklinde konuştu.
Tarla Günü'nde daha sonra Denizdamı Köyü'nde biber üretimine başlayan çiftçilere, bakanlık adına sertifika, Denizdamı Köyü Muhtarı Şahin Toklu tarafından da kendilerine teknik anlamda destek veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personelinden Muhlis Yamaç ve Kübra Aytaç’a plaket verildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz