Erzin’de Zeytin Hasadı Başladı

Erzin Zeytin Üreticileri Birlik Başkanı Akif Özer, özellikle zeytin üretimindeki girdi maliyetlerindeki artışın üreticiyi olumsuz...

Erzin Zeytin Üreticileri Birlik Başkanı Akif Özer, özellikle zeytin üretimindeki girdi maliyetlerindeki artışın üreticiyi olumsuz etkilemekte olduğunu vurgulayarak, üreticiye zeytin yağında litre başına 1 TL teşvik verilmesi gerektiğini söyledi.

Hatay’ın Erzin ilçesinde zeytin hasadına başlandı. Hasat ile ilgili bili veren Başkanı Özer, hasatta yöresel iklim koşullarının dikkate alınarak elde edilen ürünün kalitesinin arttırılabileceğini söyledi. Özer, zeytin hasadının zamanında yapılmasını ve erken hasattan kaçınılması gerektiği çağrısında bulunarak, sofralık yeşil ve siyah zeytin hasadının 15 Kasım - 31 Aralık, yağlık zeytin hasadının ise 25 Ekim - 31 Aralık tarihlerinde yapılmasını tavsiye etti.

Reklam
Reklam

Özer, hasat yapılma şekli ve zamanı ağacın verimliliği ile ürünün değerlendirme şekline göre, kalitesi üzerinde etkili olduğuna dikkat çekerek “İlimizde zeytin hasadı büyük çoğunlukla sırıkla yapılmakta olup, son zamanlarda işçilik maliyetlerinin artması nedeni ile hasatta makineleşme yaygınlaşmaktadır. Zeytin hasadı, sofralık veya yağlık olarak değerlendirme amacına göre uygun zamanda yapılmalıdır” dedi.

Akif Özer; yeşil ve olgunlaşmamış meyvelerin dala tutunma kuvvetinin çok yüksek olması nedeniyle hasadın zorlaşacağını bununla beraber işçilik masrafının da artacağının göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

Toplanan zeytinin işlenmesi hakkında da uyarılarda bulunan Akif Özer, şunları kaydetti:

“İyi ve kaliteli zeytinyağı elde etmek için; hasattan önce, kullanılacak yaygı, çuval, kasa ve alet ekipmanlar kontrol edilerek hazır hale getirilmesinde fayda vardır. Ürün evde veya bahçede fazla bekletilmemeli ve fabrikaya götürürken kasa kullanılmasının çuvala göre daha iyi bir yöntem olduğu unutulmamalıdır. Plastik çuval veya torbada, zeytinlerin çürüyerek bozulma süresi daha kısa olduğu için kaliteli yağ elde edilmesi mümkün olmamaktadır. Zeytinler fazla bekletilmemeli 10-15 saat içerisinde işlenmelidir. Ayrıca zeytinyağı için pres işletmelerinin işleme öncesi zamanda hassas davranması verimli ve kaliteli yağ elde edilmesi için şart.”

Reklam
Reklam

Birlik Başkanı Özer, özellikle zeytin üretimindeki girdi maliyetlerindeki artışın üreticiyi olumsuz etkilemekte olduğunu vurgulayarak, “Üreticinin rahatlaması ve emeğinin gerçek karşılığını alabilmesi için litre başına hükümet tarafından üreticiye 1 TL teşvik verilmesi gerekmekte” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: