Erzurum Kongresi'nin 93. Yıl Dönümü

Erzurum Kongresi'nin 93. yıl dönümü törenle kutlandı.

Erzurum Kongresi'nin 93. yıl dönümü törenle kutlandı.

Havuzbaşı'ndaki Atatürk Anıtı'nın önünde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törene, AK Parti Erzurum Milletvekili Adnan Yılmaz, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Kenan Hüsnüoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Küçükler, törende yaptığı konuşmada, milli anlam ve önem taşıyan Erzurum Kongresi'nin ülkenin geleceğinin dönüm noktası olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Erzurum Kongresi'nin 93'üncü yıl dönümüne ulaşmış olmanın haklı gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını belirten Küçükler, şöyle konuştu:

"Erzurum Kongresi, hürriyet meşalesine verilen ilk ateş ve Türk ulusunun şahlanışının ilk adımıdır. Bu yüzden kısaca Erzurum Kongresi 'Ya istiklal, ya ölüm' demektir. Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerin atıldığı Erzurum Kongresi bir milletin sadece istiklal mücadelesi değil aynı zamanda günümüze kadar ulaşmış bir mirasın da adıdır. Bunun için 93 yıl önce bugün bizlere bırakılan bu mirası demokrat bir yaklaşımla, insan hak ve özgürlüklerine dayalı bir anlayışla geliştirip zenginleştirerek yaşatmak zorundayız."

Küçükler, 23 Temmuz 1919'da benzeri görülmemiş bir milli direncin sergilendiği Erzurum topraklarının kanla sulandığını, bu nedenle bırakılan kutlu mirasa ilelebet sahip çıkılacağını söyledi.

Geçmiş dönemlerde vatanın bölünmez bütünlüğüne göz dikenlerin bugün de aynı oyunları oynadığını iddia eden Küçükler, şunları kaydetti:

"Kutlu bir mirasın sahipleri olarak bizlere düşen en büyük görev bugün de bayrağımızın ve vatanımızın birer bekçisi olmaktır. Başlarına kına yaktığı evlatlarını askere gönderen millet olarak zaman zaman tarifi mümkün olmayan acılar yaşıyoruz. Geçmişte olduğu gibi bugün de hain emeller besleniyor, benzer girişimler ortaya çıkabiliyor. Adı ve amacı ne olursa olsun vatanın bölünmez bütünlüğünü ve vatan toprağını hedef alan her hain emel, necip milletimizin iman dolu göğsüne çarparak yok olup gidecektir."

Reklam
Reklam

Günün anlam ve önemine ilişkin şiirlerin okunması ve halk oyunları gösterisinin ardından tören Kongre Caddesi'ndeki tarihi Erzurum Kongre Binası'nda devam etti.

Erzurum Devlet Tiyatroları sanatçıları tarafından tarihi kongre binasında, Erzurum Kongresi'nin canlandırılmasının ardından tören sona erdi.

Muhabir: Selami Küçükoğlu / Zekeriya Kaya

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz