Erzurum Teknik Üniversitesi'nin Akademik Yıl Açılışı

Sayıştay Başkanı Recai Akyel, "6085 sayılı Sayıştay Kanunu'nda herhangi bir kurum ismi verilerek, herhangi bir kuruma istisna tanıma durumu yok.

Sayıştay Başkanı Recai Akyel, "6085 sayılı Sayıştay Kanunu'nda herhangi bir kurum ismi verilerek, herhangi bir kuruma istisna tanıma durumu yok. Türkiye'de bütün kurumlar aynı şekilde Sayıştay denetimine tabi ve denetleniyorlar" dedi.

Erzurum Teknik Üniversitesi'nin açılışı için kente gelen Akyel, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk'ü makamında ziyaret etti. Akyel, Erzurum Üniversitesi Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı'yı ziyaretinin ardından, üniversitenin Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen 2012-2013 akademik yılı açılış törenine katıldı.

Reklam
Reklam

Erzurum Teknik Üniversitesi'nin ilk akademik yılının hayırlı olmasını dileyen Akyel, "Denetim" konulu ilk dersi verdi.

Denetim konusunda 3 öge bulunduğunu ifade eden Akyel, "Bir, denetim çok önemli bir konu ihmal edilmemesi lazım. İki, denetimi doğru bilmeliyiz, doğru algılamalıyız. Üç, denetimi doğru uygulamalıyız. Doğru denetimi doğru uygulamalıyız. Yanlış yapılan bir denetim hiç kimseye fayda getirmez" dedi.

Denetim yapılan işlerin daha önce belirlenen kurallara uygun olarak yapılıp yapılmadığının tespitinden oluştuğuna dikkati çeken Akyel, "İnsanların bulunduğu, kuralların olduğu, bir işin üretildiği her yerde denetimin olması gerekiyor" diye konuştu.

Vali Sebahattin Öztürk ise Erzurum'da açılan ikinci üniversitenin ilk eğitim-öğretim yılına başladığını belirterek, "Üniversitelerimizin, en büyük sorunu toplumla ilişkiler, toplumsal sorunlarla ilişkilerinde olan kopukluk, koydukları mesafe, sanayiyle olan ilişki kopukluğu, eğitim-öğretim kısmıyla meşgul olmaları, ama bilgi üretiminde yetersiz kalmaları. Bunun mutlaka giderilmesi gerekiyor" dedi.

Reklam
Reklam

Üniversitelerin dünyayla yarışması gerektiğini vurgulayan Öztürk, Erzurum Teknik Üniversitesi'nin bu şansı çok iyi kullanacağına inandığını belirtti.

Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Yaylalı da bir ülkenin gelişmesi için ilk şartın eğitimin gelişmesi olduğunu, onun ilk şartının da ülkedeki demokrasinin gelişmesi olduğunu kaydetti.

Rektör Yaylalı, Akyel'e plaket ve çeşitli armağanlar verdi.

-Yeni Sayıştay Kanunu-

Sayıştay Başkanı Akyel, açılış töreninin ardından bir gazetecinin "Yeni Sayıştay Kanunu'nda askeri harcamaların denetiminde şeffaflık sorunu olduğu iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz-" sorusuna "Bu tartışmaların boyutlarını tam bilemiyoruz. Zaman zaman gazetelerde, basında, köşe yazarları konuşuyorlar. Bunların niteliğini, kapsamını, neyi kastettiklerini tam anlayamıyoruz. Biliyorsunuz her işte bir standart, neyin kastedildiği anlaşılmadığı zaman kişilerin beklentilerin ya da varsayımları farklı boyutlarda olabiliyor" şeklinde cevap verdi.

Süreçte herhangi bir değişiklik olmadığını vurgulayan Akyel, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Kanunumuz çok açık. 6085 sayılı Sayıştay Kanunu belli. Orada okuduğunuz zaman herhangi bir kurum hakkında bir istisna yok. Bütün kurumlar aynı şekilde denetlenecektir. Herhangi bir isim vererek ayrım yok, özel bir düzenleme yok. Şahısların o beklentileri, arzuları ya da kafalarındaki ölçüler farklı olabiliyor. Bu tamamen bir izafi yorum. 6085 sayılı Sayıştay Kanunu'nda herhangi bir kurum ismi verilerek, herhangi bir kuruma istisna tanıma durumu yok. Türkiye'de bütün kurumlar aynı şekilde Sayıştay denetimine tabi ve denetleniyorlar."

Akyel, kanunun çok yeni olduğunu ifade ederek, ileriye dönük olarak Sayıştay denetimlerinin daha şeffaf, daha açık olacağını kaydetti.

Muhabir: Zehra Melek Çat

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: