Erzurum İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ile mücadele için 50 kişilik bir ekip oluşturdu. 1 Haziran’dan itibaren vatandaşları bilgilendiren ekip şu ana kadar 13 bin 182 haneyi ziyaret etti.
Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Cumhur Hakkı Çankaya, şehirde öncelikli risk bölgelerinde kapı kapı dolaşarak KKKA hakkında vatandaşları bilgilendirdiklerini söyledi. Çankaya, “Vatandaşların keneye çıplak elle dokunmasını önlemek amacıyla riskli bölgelerde dağıtılması için 100 bin adet kene kartı ve eldiven yaptırdık.” bilgisini verdi.
KKKA’dan korunmanın temel yolları hakkında da bilgiler veren Çankaya, “Tarla, bağ, bahçe, piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken kenelerin vücuda tutunmasını önlemek amacıyla, mümkün olduğu kadar vücudu örten kıyafetler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve kenelerin rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmeli.” dedi.
Çankaya, riskli alanlardan dönüldüğünde vatandaşların kendisinin ve çocuklarının vücudunda ( kulak arkası, koltuk altı, kasıklar ve diz arkası dahil) kene olup olmadığını kontrol etmesi gerektiğine dikkat çekti. Çankaya, “Kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak elle dokunmamak şartı ile uygun malzeme ile (eldiven, cımbız, kene kartı vs.) çıkartmalıdır. Çıkarılma sonrası kenenin ağız organellerinin içeride kalması KKKA açısından bilinen bir risk oluşturmamaktadır.” ifadelerini kullandı. Çankaya, kene çıkarıldıktan sonra tentürdiyot gibi antiseptik bir solüsyon uygulanması gerektiğini aktararak, kişi keneyi kendisi çıkaramıyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğine dikkat çekti.
KKKA hakkında da bilgi veren Çankaya, şunları söyledi: “Bu keneler tarafından taşınan bir virüsle oluşan ateş, halsizlik, başağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgularla seyrederek ölümlere neden olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Ülkemizde ilk defa 2002 yılında iç ve doğu Anadolu bölgelerinin kuzeyi ile Karadeniz bölgesinin güney kesimini kapsayan alanda görülmüş 2003 yılında kırım Kongo kanamalı ateşi olduğu anlaşılmıştır.”
Çankaya, KKKA’nın virüsü taşıyan özellikle Hyalomma türü kenelerin insan vücuduna tutunması, virüsü taşıyan kenelerin çıplak elle ezilmesiyle bulaşabildiğini söyledi. KKKA hastalığı taşıyan hayvanların kan, doku ve diğer vücut sıvıları ile temas edilmesi ve KKKA hastalarının kan ve diğer vücut sıvılarına temas edilmesi ile de virüsün bulaşabileceğini belirtti. KKKA’nın belirtileri hakkında bilgi veren Çankaya şu ifadeleri kullandı: “Hastalık virüsün alınma şekline bağlı olarak 1 -14 gün sürebilen kuluçka döneminden sonra ateş, halsizlik, bulantı, kusma, ishal, yüzde ve gözde kızarıklık, deri döküntüsü gibi şikayetlerle kendini gösterir. ilerleyen dönemlerde cilt kanaması, diş eti kanaması, burun kanaması vs. görülebilir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz