Erzurum’da 6. Sigara Ve Sağlık Ulusal Kongresi

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ev sahipliği yaptığı 6. Sigara ve Sağlık Ulusal Kongresi Erzurum’da başladı.Kültür...

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ev sahipliği yaptığı 6. Sigara ve Sağlık Ulusal Kongresi Erzurum’da başladı.

Kültür ve Gösteri Merkezi’nde açılışı yapılan Kongre, 20-22 Haziran tarihlerine kadar devam edecek. Yabancı katılımcıların da yer aldığı Kongre’de sigara konusu bütün yönleriyle ve son gelişmeler ışığında bir kez daha ele alınıp değerlendirilecek.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Kongre Başkanı Atatürk Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Leyla Sağlam, tütün ürünleriyle ilgili mücadelenin 1980’li yıllarda başladığını hatırlatarak, “İlk objektif sonuç, 1996 yılında kabul edilen 4250 sayılı yasa ile elde edildi. Giderek çalışmaların ivme kazanmasıyla Tütün Kontrolü Çerçevesi Anlaşması imzalandı. Uluslar Tütün Kontrolü Programı başlatıldı. 4207 sayılı yasa ile de gerekli düzenlemeler yapılarak dumansız hava uygulamasına geçildi” dedi.

Reklam
Reklam

Sağlam, bu mücadelenin Türkiye’yi Avrupa’da tütün ile mücadele eden başarılı ülkeler sıralamasında dördüncü sıraya taşıdığını sözlerine ekledi.

Kongre Eş Başkanlarından Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı da konuşmasında, sigarayla mücadelenin engelli bir koşu olduğunu anımsattı. Dağlı, “Bu koşu, engelli koşudan çok daha zor bir koşudur. Bilim adamları olarak yürüttüğümüz mücadele sırasında çok yara aldığımız bir koşudur. Böylesi zorlu bir mücadelede, yaralarımızı birlikte sarmak için yeniden bir araya geldik” diye konuştu.

Dağlı, Ulusal Kurtuluş mücadelesinin Erzurum’dan başlatıldığını anımsatarak, “Bugün sigarayla olan mücadelemizin de Erzurum’dan yeni bir start alması oldukça anlamlıdır” şeklinde konuştu.

Dağlı, yakın bir gelecekte, Türkiye’nin Finlandiya ve Yeni Zelanda gibi, dumansız hava sahasına sahip bir ülke olacağı müjdesini de verdi.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu Üyesi Hazım Gül ise, Kongre’nin toplum sağlığının korunması için toplandığını anımsatarak, “Toplum sağlığını bozan en belirgin etken hepimizin bildiği gibi tütün tüketimidir. Bu tehdide karşı çalışmalarımız artarak devam edecektir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen de konuşmasında, ülkemizde 2008 yılı itibariyle sigarayla mücadelede önemli adımlar atılmasına rağmen, istenen sonuçların tam olarak alınamadığını belirtti. Tüzemen, “Toplumun bilinçlendirilmesine daha fazla zaman ve imkân harcanmalıdır. Çünkü bu sorun nihayet insanın kendisinde bitireceği bir sorundur” değerlendirmesini yaptı ve Kongreye başarılar diledi.

40 BİLDİRİ SUNULACAK

Açılış konuşmalarından sonra Kongre’nin oturumlarına geçildi. Kırk civarında tebliğ sunulacak Kongre de, bilim adamları, ilk oturumda Avrupa’da tütün kontrolü çalışmaları, Türkiye’de tütün kontrolü çalışmaları, Erzurum’da tütün kontrolü çalışmaları, İslam İşbirliği Teşkilatı`nda (İİT) Tütün Kontrolü Çalışmaları konularına ele aldılar.

İkinci oturumda ise, Sağlık Bakanlığı Tütün kontrolü politikaları, Tütün Endüstrisi Neden sağlık politikalarına karşıdır? Sağlık ve tütün endüstrisi arasında uzlaşmaz ihtilafı, DSÖ TKÇS 5.3 Maddesi ve rehber ilkeleri kapsamında kamu görevlileri yükümlülükleri ele alınacak.

Reklam
Reklam

Üçüncü oturumda, Medyada tütüne ilişkin çalışmalar, Medya taramasının yararları, Başarılı medya çalışmaları, Basın Konseyi çalışmaları konusu etrafında sigara tüketimi ele alınıp değerlendirilecek.

Dördüncü oturumda, Küresel ekonomik boyutu ve ilişkileri, Tütün Kontrolü Düzenlemeleri Konusunda Yaşanan Hukuksal Süreçler ve Sonuçlar, Tütün kontrolünde kaçakçılık önlemleri, Tütün Mamullerinin Yasadışı Ticaretiyle Mücadele Çalışmaları, Olası gelişmeler, konuları tartışılacak.

Beşinci oturumun konusu, Kadın ve gençlerde tütün kullanımı. Bu oturma katılan bilim adamlarının sunacağı tebliğlerin başlıkları ise şöyle: Kadınlarda sigara kullanımı. Kadına özel sağlık etkileri. Gençlerde sorunun boyutu. Tütün kullanımının perinatal etkileri. Tütün Mamullerine Yönelik Reklam, Promosyon ve Sponsorluk Düzenlemeleri.

Altıncı oturumun konusu, Tütün ürünlerinin satışı yasaklanmalı mı? Bu oturumdaki bildiri başlıkları ise şöyle: Ulusal Tütün Kontrol Programı Kapsamında Ülkemizde Tütün Üretimi ve Alternatif Politikalar. Öldürücü ürün olarak tütün. Tütünsüz ülke olmanın yasal alt yapısı. Ne zaman tütünsüz olabiliriz?

Reklam
Reklam

Yedinci oturum konuları: Sigara bırakma konusunda gelişmeler. Kendiliğinden bırakma. Ülkemizde sigara bırakma poliklinikleri ve tedavi uygulamaları. Tıp dışı uygulamaların riskleri. Zarar azaltma tedavi yöntemi mi, endüstri taktiği mi?

Sekizinci oturumun başlığı, Tütün ürünlerin paketleme, etiketleme, teşhir ve içeriğine ait uygulamalar. Bu oturumda ise şu bildiriler sunulacak: Uygulama sorunları. Düz paket: Ne zaman olabilir? Avustralya Düz paket Uygulaması. Tütün Mamullerinin İçeriklerine İlişkin Çalışmalar. Tütün Mamullerinin Paketlenmesine ve Birleşik Sağlık Uyarılarına İlişkin Düzenlemeler. Perakende Satış Yerlerinde Reklam, Promosyon Yasakları ile Stant ve Teşhir Düzenlemeler.

Dokuzuncu oturum: Çalışma yaşamı ve tütün kullanımı. Tütün kullanımının çalışma yaşamı ve sağlığına etkileri. Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde İşyerlerinde sigarasızlık politikaları.

Sigarasız İşyeri uygulama örneği. Sigarasız işyeri politikası.

Onuncu oturumun konusu: 4207 sayılı kanunun uygulama sorunları ve çözümleri. Bildi başlıkları ise şöyle: Tütün Salgınının Ölçümü ve İzlenmesi. 4207 ve TKÇS de reklam ve dumansız hava sahası.

Reklam
Reklam

Sorunlar ve Çözüm önerileri. Kamu işbirliği.

Kongreye katılan bilim adamları Erzurum merkez ve ilçelerdeki tarihi ve turistik bölgeleri de gezecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: