Erzurum'da Anayasa Platformu'nun Düzenlediği "türkiye Konuşuyor" Programı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 'Bu dönem biz bu işi (yeni anayasa) başarmak durumundayız. Şayet yapamazsak...

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 'Bu dönem biz bu işi (yeni anayasa) başarmak durumundayız. Şayet yapamazsak tarzındaki sorunun cevabı şudur; Bu yapılamazsa, siyasete güven azalır' dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, Cemal Gürsel Spor Salonu'nda Anayasa Platformu'nun düzenlediği 'Türkiye Konuşuyor' toplantısında, yeni anayasanın gerekliğine ve önemine değindi.

'Yarın Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bugünkü toplantıyı milletimiz için devletimiz için hepimiz için son derece önemli bir tarih olan 23 Nisan 1920 Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının yıldönümünün arefesin de burada yapıyoruz' diyen Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Reklam
Reklam

'Yani bugün arefe günü. Böyle bir toplantıyı yapıyoruz. Bu toplantının bugün burada yapılmasının özel bir anlamı var. Çünkü bağımsızlığımıza giden yol. Kutlu yolculuk, Cumhuriyete giden kutlu yolculuk, sonuçta demokrasiyle bizi buluşturan kutlu yolculuğun temellerinin atıldığı bir şehirdir Erzurum. Bir tarih ve kültür şehridir. Nasıl bundan 92 yıl evvel temmuz ayında aynen buradaki tablo gibi milletimizin tüm fertleri tüm düşünceleri temsil eden insanlar bir araya gelip, kardeşçe birlik ve bütünlük içerisinde bize bağımsızlığımızı, Cumhuriyetimizi kazandırdıysa, inanıyorum ki bugün burada sizlerin ortaya koyacağı fikirlerle, düşüncelerle biz hem Cumhuriyetimizi hem de demokrasimizi ilk defa halkın yaptığı bir anayasayla taçlandırmış olacağız. Bu önemlidir.'

TBMM Başkanı Çiçek, 'İnanıyorum ki gelecek nesillere çok şey bırakacağız. Bırakmamız gerekiyor ama bunların başında gelecek nesillere cumhuriyetimizi, demokrasimizi ve bir demokratik ortamda halkın tüm kesimlerinin, 75 milyon insanımızın hiçbir ayrım yapmadan yapılmadan ortaya koyacağı, yeni bir anayasayı gelecek nesillere bırakmak istiyoruz' diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bu amaçla 4 siyasi partinin bir araya gelip bu süreci başlattığını ifade eden Çiçek, şunları kaydetti:

"19 Ekim'den bu tarafa gece gündüz demeden, cumartesi pazar demeden yollara düştük. Bugün de sizlerin görüşlerini, düşüncelerini almaya geldik. Aslında bizler bu toplantılarda konuşmuyoruz. Bulunuşumuzun sebebi bu süreci desteklediğimizi, çatı kuruluşlarımızın öncülüğünde Türkiye'nin dört bir tarafında sürdürülen anayasa yapım çalışmalarına destek verdiğimizi, bu toplantılardan çıkacak görüşlerin anayasa taslak metninin hazırlanmasında bize yol göstereceğini, bize önemli kaynak teşkil edeceğini vurgulamak için biz bu toplantılara katılıyoruz. İnşallah 2012 yılı Türkiye için yeni bir anayasa yılı olacaktır ve olmalıdır. Türkiye'nin ilk defa Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında yüzde 95 vatandaşımızın temsil edildiği ve doğrudan doğruya sizin seçtikleriniz sizlerle beraber yeni bir anayasayı yaptığında gerçekleştirdiğinde emin olun Türkiye'nin demokratik itibarı çok yukarı çıkacaktır. Uluslararası camiada Türkiye daha yukarılarda yer alabilecektir. Türkiye'nin bu başarısı dünyanın dört bir tarafında konuşulacaktır.'

Reklam
Reklam

Çiçek, yeni bir anayasanın vatandaşlarla birlikte yapılması durumunda sivil siyasete güvenin artacağına dikkat çekerek, şunları kaydetti:

'Yeni bir anayasayı sizlerle beraber yaptığımızda sivil siyasetin sorun çözme imkanı ve kabiliyeti artacak ve bundan sonra vatandaşımızın her sorunun konuşulacağı, görüşüleceği ve çözüm yerinin de Türkiye Büyük Millet Meclisi olduğu noktasındaki inancı daha da pekişecek daha da bu noktadaki güven artmış olacaktır. Aksi varit olursa diye soru soranlar var. Yazı yazanlarınız var. Görüş beyan edenleriniz var. Bunların hepsine saygı duyuyoruz. Ama bu soruların hepsinin dört siyasi partimize ve bugünkü parlamentoya da bir sorumluluk yüklediği ortadadır. Çünkü bu dönem biz bu işi başarmak durumundayız. Şayet yapamazsak tarzındaki sorunun cevabı şudur, bu yapılamazsa siyasete güven azalır. Meclise güven azalır. Bugün hepimizin ilk fırsatta darbe anayasası darbe anayasası deyip 50 tane, 100 tane gerekçeyle bu anayasadan kurtulmamız için ne söylüyorsak, bunların hepsi kucağımızda kalır. Bugün tartışılan anayasayla Türkiye yoluna devam etmek mecburiyetinde kalır. Yoluna devam eder mi etmez mi bu ayrı bir sorudur.'

Reklam
Reklam

Türkiye'nin bu eksiklikten, bu noksanlıktan bir an evvel kurtulması gerektiğine dikkat çeken Çiçek, 'Bunun yolu bu dönem uzlaşarak, anlaşarak, bir araya gelerek, toplumun hiçbir kesimini dışlamadan herkesi bu sürece katarak, herkesin bizim anayasamız dediği, benim anayasam dediği bir başarıyı birlikte gerçekleştirmektir. Onun için hayırlı bir yola çıktık. İnşallah sonu hayır olacaktır. Hayırlı olacaktır. Bu noktada katkılarınıza desteklerinize ve dualarınıza ihtiyacımız var. Bugün burada ortaya koyacağınız düşüncelerin ülkemize, milletimize, hepimize, hepinize hayırlar ve uğurlar getirmesini temenni ediyorum' diye konuştu.

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU; "YENİ ANAYASAYA BUGÜN KATKI VERECEKSİNİZ"

Erzurum'da düzenlenen ve vatandaşların görüşlerini yansıttığı anayasa toplantısında konuşan TOBB Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin hedeflerine ulaşmak için yeni anayasa yapmak zorunda olduğunu vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, "Mevcut sistem bu milletin gerçek potansiyelini engelliyor" dedi.

Anayasa Platformu adı altında bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının, TEPAV sekretaryasında düzenlediği geniş katılımlı "Anayasa Vatandaş Toplantıları"nın 12'csi, Erzurum'da gerçekleştirildi.

Reklam
Reklam

Cemal Gürsel Spor Salonu'nda yapılan toplantıya, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun AKP, CHP, MHP ve BDP'li üyeleri, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Anayasa Platformu Üyeleri, yerel ve ulusal STK temsilcileri ile rassal olarak belirlenen vatandaşlar katıldı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Erzurum'un tarihteki önemine işaret ettiği konuşmasında "Bugün, Anadolu'nun kalbindeyiz. Çünkü Malazgirt'le sahiplendiğimiz Anadolu'da, ilk devleti kurduğumuz şehirdeyiz. Ayazın, ayaz; Erin, er; Yiğidin, yiğit olduğu, dadaşların şehrindeyiz" ifadesini kullandı.

Erzurumlularla yeni anayasayı konuşmak üzere geldiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, "Bu süreçte Erzurum'un anlamı çok farklı. Çünkü Erzurum, Kurtuluş mücadelemizin "ilk ateşinin" yakıldığı şehir. Erzurum, Türkiye Cumhuriyeti tohumunun, toprağa atıldığı şehir. Bundan tam 93 yıl önce, ülkemiz işgal altındayken Erzurum Kongresinde millet olma bilinci uyandı. Farklı görüşteki, farklı mezhepteki insanlarımız, farklılıklarını bir kenara attılar. Tek yumruk olup, "Millet, işgale hep birlikte karşılık verecektir" dediler. İşte Erzurum geçmişte nasıl bu ülkenin kaderinin çizildiği kent olduysa, şimdi de Türkiye'nin geleceğini tayin eden şehir olacak. Geleceğimizin yol haritası olan Yeni Anayasa'ya, bugün katkı vereceksiniz" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin değişik kesimlerini teksil eden sivil toplum örgütlerinin tek çatı altında bir araya geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Aramızda işadamı da var, işçi de var. Esnaf var, memur var, emekli var. Bu kuruluşların hepsinin fikirleri farklı, dünya görüşleri farklı, çıkarları farklı. Tek tek sorarsanız, hepimiz farklı şeyler söyleriz. Ama bu ülkenin geleceği için bir araya geldik. Tek yürek olduk. Sayın Meclis Başkanımız ve meclisteki siyasi partilerimizin temsilcileri de bu masada Seçim öncesi verdikleri sözün arkasında duruyorlar. Yeni Anayasa için büyük emek harcıyorlar.Çünkü hepimizin yüreği, daha güçlü bir Türkiye için atıyor" diye konuştu.

Ülke olarak hedeflere ulaşmak için yeni anayasayı yapmanın zorunlu olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

"Bakın, içinde bulunduğumuz dönemde, küresel dengeler hızla değişiyor. 150 yıldır egemen olan Batı bocalarken; Güneş yeniden doğudan yükseliyor.Bu süreçte, Türkiye için yepyeni bir fırsat doğuyor. Bölgesinin en güçlü ülkesi olan Türkiye artık kabına sığmıyor, küresel güç olmak istiyor. Türkiye bugün dünyanın 17. Büyük ekonomisi. Bununla gurur duyuyoruz. Ama açık söylemeliyim, bu benim içime sinmiyor. Bize yakışan, en tepeye oynamak. Bizim ecdadımız bunu yaptı. Bizim de bunu yapacak gücümüz fazlasıyla var. Şimdi, millet olarak önümüze bir hedef koyduk: Cumhuriyetimizin 100. Yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacağız. Bu ülkeyi daha GÜÇLÜ, bu milleti daha zengin yapacağız. Kaybedecek 1 dakika bile vaktimiz yok. ama artık, mevcut sistemle hedeflerimiz uyuşmuyor. Mevcut sistem bu milletin gerçek potansiyelini engelliyor. Çünkü Anayasa her alanda önümüzü tıkıyor. Koşacak gücümüz varken, yürüyerek ilerliyoruz. Yani bu elbise artık, bu bedene dar geliyor."

Reklam
Reklam

Yeni anayasanın yazılması kadar, nasıl yazılacağının da önemli olduğunu bildiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Bugüne kadar millete hep, 'siz bilmezsiniz' dediler. Biz yazarız, siz uyarsınız dediler. Anayasalar, kapalı kapılar ardında, uzmanların mutabakatı ile yazıldı. İşte bu yüzden, bugüne kadar yapılan hiçbir Anayasa'nın bereketi olmadı. Şimdi meclisimiz milletin eli, kendi anayasasına değecek diyor. Bunun en somut göstergesi işte bu tablodur: Anayasa için ayağınıza geldiler. Çünkü artık bu milletin söyleyecek sözü var" dedi.

Erzurumlulardan anayasadan istediklerini özgürce söylemelerini isteyen Hisarcıklıoğu "Nasıl ki Erzurum bu ülkenin kuruluşunda söz aldı, şimdi de bu ülkenin geleceği için söz alacak. Şimdi söz sizde.Bugün; ne hissediyorsunuz, neyi düşünüyorsanız söyleyin. Her konuda özgürce konuşun. Nasıl bir ülke istiyorsanız, nasıl bir devletin vatandaşı olmak istiyorsanız anlatın. Eğer bugün konuşmazsanız, vebali sizindir. bunun hesabını çocuklarınıza veremezsiniz. İçiniz rahat olsun; Bu çabanız boşa gitmeyecek. Emin olun, sesiniz duyulacak, fikirleriniz Ankara'da yankılanacak. Tüm fikirlerinizi toparlayıp, Meclis uzlaşma komisyonumuza teslim edeceğiz. İnanıyorum ki, onlar da görüşlerinizi dikkate alacaklar" ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: