Erzurum'da 'Balıkçılık Ve Akuatik Bilimler Sempozyumu' Başladı

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi tarafından düzenlenen 'Balıkçılık ve Akuatik Bilimler Sempozyumu' (FABA) başladı....

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi tarafından düzenlenen 'Balıkçılık ve Akuatik Bilimler Sempozyumu' (FABA) başladı. Çok sayıda bilim adamının katıldığı, 3 gün devam edecek sempozyum 1 Haziran'da sona erecek.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sempozyum Eş Başkanı Prof. Dr. Sedat Yerli, sempozyuma ciddi bir ilgi olduğunu belirterek, “Ulusal Su Günleri uygulaması yaptık. Farklı tarihlerde farklı şehirlerde toplantılar ve seminerler yapıldı. Adını Balıkçılık ve Akuatik Bilimler olarak değiştirdik. İlk kez 19 Mayıs Üniversitesi’nde düzenlendi. Bugün de Atatürk Üniversitesi’nde gerçekleştiriyoruz. Çok ciddi bir katılım var.” dedi.

Reklam
Reklam

AÜ Su Ürünleri Dekanı Prof. Dr. Muhammet Atamanalp ise bölgede balık tüketiminin düşük olmasından dolayı sosyal faaliyetlere ağırlık verdiklerini söyledi. Atamanalp, “Deniz seviyesinden 2 bin metre yükseklikte olan bir yerde balıkçılığın konuşması çok önemli. Geçen hafta itibariyle YÖK’ten onayımızı aldık. Uzaktan yüksek lisans eğitimi ile ilk yüksek lisans eğitimi Atatürk Üniversitesi’nde başlayacak. Biz yetiştiricilikte yoğunlaştık. Sosyal etkinliklere ağırlık verdik. Bölgemizde yıllık balık tüketimi 1.5, 2 kilogram civarında. Çok düşük bir oran. Bu yüzden balıkla ilgili sosyal faaliyetlere yer verdik.” diye konuştu.

Aydın Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Salih Çelikkale de su ürünleri sektörünün dalgalanma gösterdiğini ifade ederek, “Su ürünleri sektörü en çok dalgalanma gösteren sektördür. Su ürünleri bölümlerinde artık dersleri 3 senede bitireceğiz. Son senede uygulama yapacağız. Bunun faydasını görüyoruz. Bunları tartışalım. Av yasaklarına da uymalıyız. Bunlara seyirci kalmamalıyız. Bu alanda başarıya ulaşmak için suya aşık olmalıyız. Bir yerde su yoksa bitki de olmaz hayvan da. Su hayattır.” diye ifade etti.

Reklam
Reklam

AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen ise Türkiye’deki su kaynaklarının azımsanmayacak kadar önemli olduğunu dile getirdi. Tüzemen, şöyle dedi: “Bu gibi etkinliklere çok önem veriyoruz. Yılda bine yakın etkinlik düzenliyoruz. Hayat olan tek gezegen dünya ve dünyanın da dörtte üçü suyla kaplıdır. İç su kaynakları ve tatlı su kaynakları azımsanmayacak seviyede olan bir ülke ancak üretimde Avrupa ülkeleri arasında 6. sırada, dünya ülkeleri arasında 35. sıradayız. Ada ülkeleri arasında da su üretimimiz en az onların yarısı kadar olması beklenirken, çok alt düzeylerde yer almakta. Son yıllarda çalışmaların artmasıyla önemli noktalara geleceğimize inanıyoruz.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: