Erzurum'da buz sarkıtlarına karşı çatılara rezistans taktırılacak

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, ev ve iş yerlerinin çatılarından sarkan ve boyları 5 metreye ulaşan buz...

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, ev ve iş yerlerinin çatılarından sarkan ve boyları 5 metreye ulaşan buz sarkıtlarının ölüm ve yaralanmalara sebep olması üzerine çatılara rezistans uygulamasını mecburi hale getirecek.

Buz sarkıtlarının sebep olduğu ölümlü, yaralamalı ve maddi hasarlı kazaların önüne geçmek için Büyükşehir Belediyesi radikal karar aldı. Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülecek çalışmayla çatılarda buz sarkıtı oluşmaması için mülk sahiplerine rezistans sistemi zorunluluğu getirilecek.

Reklam
Reklam

Merkez Yakutiye ilçesi Cumhuriyet Caddesi ve Gürcükapı’da gelecek ağustos ayına kadar pilot uygulama şeklinde yürütülecek çalışma, 1 ağustostan itibaren yasal bir zorunluluk haline gelecek.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, can güvenliğini tehdit eder bir boyuta ulaşan buz sarkıtlarıyla ilgili kalıcı ve köklü tedbirlere başvurulacağını söyledi.

Küçükler, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan karar gereği Cumhuriyet Caddesi ve Gürcükapı’da pilot uygulama başlatılacağını belirterek, “Bu bölgelerdeki bina ve apartmanların çatılarında rezistans sistemi uygulanması için mülk sahiplerine tebliğde bulunulacak ve Ağustos ayı başına kadar süre tanınacak. Eğer mülk sahipleri bu süre zarfında bina ve apartmanlarının çatıları için söz konusu sisteme geçiş yapmazlarsa, Belediye olarak bu işi biz üstleneceğiz. Ancak bina ve apartman yönetiminden maliyetin iki katını almakla birlikte, ayrıca encümen kararıyla bir de para cezası uygulayacağız” diye konuştu.

Erzurum’da son yıllarda yapılan yeni konutlara teras tipi çatının yapıldığının altını çizen Küçükler, sac çatılarda buzlanmanın oluştuğunu bunun ise çoğunlukla eski yapılardan oluştuğunun altını çizen Küçükler, “Bu tür binalarda çatıların yeniden dizayn edilmesi şeklinde bir yaptırım uygulamak çok zor. Yeni binalarda ise çatı katları zaten buz sarkıtları oluşmayacak şekilde tasarlanıyor ve bu konuya özellikle dikkat ediliyor.” dedi.

Reklam
Reklam

İlk etapta Cumhuriyet Caddesi ve Gürcükapı’da yürütülecek çalışmanın, daha sonra şehrin genelini kapsayacağını vurgulayan Başkan Küçükler, “Uygulamaya geçilmesiyle Erzurum’da çatılardan sarkan buzlar artık korkutmayacak. Rezistans sistemi sayesinde çatı uçlarında artık buz sarkıtları oluşmayacak, çünkü bu sistem ısıtma yoluyla buzlanmanın önüne geçecek” dedi.

Küçükler, uygulamanın aynı zamanda özellikle yaya kaldırımlarındaki buzlanmanın da önüne geçeceğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: