Erzurum'da HES eylemcileri polisi taşladı

Erzurum'da hidroelektrik santrali (HES) inşaat çalışmalarını protesto eden vatandaşlar polisi taşladı, iş makinesinin camını kırdı....

Erzurum'da hidroelektrik santrali (HES) inşaat çalışmalarını protesto eden vatandaşlar polisi taşladı, iş makinesinin camını kırdı. Baygınlık geçiren eylemci bir kadın öldü sanılınca ortalık daha da gerginleşti. Polisin eylemcileri biber gazı ve copla dağıttığı olayda 1 polis de yaralandı.
Tortum ilçesine bağlı Pehlivanlı beldesi Bağbaşı köyünde HES gerginliği yaşandı. Geçen yıldan bu yana bölge halkı yüklenici firmanın HES çalışmasına engel oluyor. Bugün de sabah saatlerinde jandarma ve Erzurum'dan giden çevik kuvvet polisleri gözetiminde iş makineleri HES çalışmasını başlatmak istedi. Ancak, kadınlar iş makinenin önüne oturdu, erkekler ise çevredeki yamaçlardan kadınlara alkışla destek verdi. İlçe Jandarma Komutanı, iş makinelerinin çalışmasına engel olmaları halinde suç işleyeceklerini eylemcilere megafonla bildirdi. İş makinelerinin çalışacağını ve herhangi bir eylemde bulunmamalarını isteyen komutan daha sonra takviye çevik kuvvetlerinden iş makinesinin çalışmasına engel olan kadın eylemcileri dağıtmasını istedi.
Çevik kuvvet amirinin eylemci kadınlara dağılmaları uyarısına rağmen, grup polise taş, toprak ve sopalarla saldırdı. Bu sırada bir polis parmağından yaralandı. Polis, eylemcileri biber gazı ve cop kullanarak dağıtmaya çalıştı. Eylemci kadınlar taşlarla iş makinesinin camlarını kırdı. Bu sırada kalp rahatsızlığı bulunan Naciye Elmacı isimli yaşlı bir kadın baygınlık geçirdi. Kadının kızı Esma, annesinin öldüğünü iddia etti. Eylemciler arasında yaşlı kadının öldüğü söylentisinin yayılması üzerine polisle vatandaşlar arasındaki gerginlik daha da arttı. Bu sırada eylem yerinden 500 metre kadar uzaklıkta bulunan ve hazır bekletilen 112 Acil Sağlık ekibi olay yerine çağrıldı. Ancak eylemciler, sağlık ekiplerinin kadına müdahalesine izin vermedi. Sağlık ekipleri kadının baygın olduğunu ölebileceğini savundu. Ancak yaşlı kadının kızı Esma Elmacı, annesinin öldüğünü ve savcı gelmeden annesinin cenazesinin kaldırılamayacağını ileri sürdü. Annesinin öldüğü yere mezarının kazılacağını belirterek sinir krizleri geçiren Esma Elmacı, "Annem öldü. Mezarını buraya kazdıracağım. HES'e izin vermiyoruz." dedi.
Jandarma komutanı yaşlı kadının sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırılması için eylemcileri ikna etmeye çalıştı. Kadınların ikna olmaması üzerine askerler yerde baygın yatan kadını sedyeye koyarak ambülânsa kadar taşıdı. Polise mukavemet ettiği ileri sürülen bir kişi askerler tarafından gözaltına alınmak istendi. Ancak burada da eylemciler ile askerler arasında arbede çıktı. Yakalanan gencin annesi ve kız kardeşi sinir krizi ve baygınlık geçirdi. Eylemcilerin arkadaşlarını askerlerin elinden almak istemesi üzerine ilçe komutanını emriyle eylemci serbest bırakıldı. Daha sonra polis eylem yerinden ayrılırken, HES çalışmaları da durduruldu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz