Erzurum'da "Şiddetin Önlenmesi Sempozyumu"

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu 1. Müsteşar François Naucodie, şiddetin önlenmesinde eğitim ve kişisel sorumluluğun önemli yer tuttuğunu söyledi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu 1. Müsteşar François Naucodie, şiddetin önlenmesinde eğitim ve kişisel sorumluluğun önemli yer tuttuğunu söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği Teknik Destek ve Bilgi Değişim Dairesi (TAIEX) ve Atatürk Üniversitesi'nin katkılarıyla Kültür Merkezi'nde düzenlenen Şiddetin Sosyal Dinamiklerinin Anlaşılması ve Önleyici Stratejilerin Geliştirilmesi Uluslararası Sempozyumu, 12 ülkeden yaklaşık 600 konuğun katılımıyla başladı.

Naucodie, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de her gün gazetelerde trafik kazalarının manşet olduğunu belirterek, Atatürk Üniversitesi'ni yasa boğan trajik bir trafik kazada da 5 gencin hayatını kaybettiğini anımsattı.

Reklam
Reklam

Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin yanında olduğunu ifade eden Naucodie, "Türkiye'nin 2011 yılı ilerleme raporunda, taşımacılık politikası hakkında yol güvenliği olarak, 2011 Ağustos ayı itibarıyla 1986 yılından önce üretilen yaklaşık 48 bin ticari araç karayolu taşımacılığı pazarından kaldırılmıştır. Bu bir AB mevzuatının etkilerinin göstergesidir" dedi.

Avrupa Birliği'nin bu alanlarda Türkiye'deki durumu izleyip, düzenli olarak rapor ettiğini anlatan Naucodie, şunları kaydetti:

"Her yılın ekim, kasım ayında Türkiye'nin AB yolunda kaydettiği ilerlemeye ilişkin yeni bir rapor yayınlamaktadır. Rapor, Türkiye'nin son birkaç yıl içerisinde gerçekleştirdiği hem teknik hem siyasi icraatları her açıdan değerlendirmektedir. Ayrıca daha fazla çabanın sarf edilmesine ihtiyaç duyulan alanları vurgulamaktadır."

Şiddetin tüm dünyanın bir sorunu olduğuna da değinen Naucodie, "Şiddetin önlenmesi için iki önemli unsur vardır. Biri eğitim, biri de kişisel sorumluluktur. Bunlar ikisi beraber hayat felsefesidir. Şiddetin önlenmesi, kitlelerin eğitilmesinden, kişisel sorumluluğun geliştirilmesinden geçer" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-"Şiddetin de şekli değişiyor"-

Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk de şiddetin insanlığın var olduğundan beri şekil değiştirerek var olduğunu belirterek, bugün şikayet edilen şiddetin, 5 bin yıl önce de olduğunu dile getirdi.

Geçmişte de milyonların can verdiği savaşların, şiddetin yaşandığını vurgulayan Öztürk, "Dolasıyla insanlarımıza, günümüzde çok fazla da haksızlık etmemek lazım. Şiddetin, günümüzdeki değişimi ve yaygınlığını tartışmamız uygun olur diye düşünüyorum. Toplumdaki değişim ve kalkınmayla bağlantılı olarak şiddetin şekli de değişiyor" diye konuştu.

İl Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız ise uluslararası katılımla başlayan sempozyumda 160 kadar bildiri sunulacağını belirterek, şiddetin sosyal dinamiklerinin anlaşılması ve önleyici stratejilerin geliştirilmesi için çalışma yapılacağını söyledi.

Şu ana kadar gelinen noktada, toplumda şiddetin arttığını dile getiren Yıldız, "Şiddetin sokakta, aile içinde, okulda maalesef hastanelerde arttığını görüyoruz. Bu artışın neden olduğunu anlamak, uluslararası bir açıdan, aynı zamanda rasyonel bir açıdan bir bakış, genel bir çerçeve çizilmesini, bu konuda bir çıktı oluşturmak istiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Eski Londra Metropol Emniyet Müdürlüğü'nde görevli araştırmacı Richard Warnes, konuşmaların ardından "Yalnız Şiddet Aktörlerinin Yarattığı Tehdit" konulu konferans verdi.

Muhabir: Ayşe Yıldız / Muharrem Aksakallı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: