10. Uluslarlarası Türkçe Olimpiyatları için dünyanın dört bir yanından Türkiye’ye gelen öğrenciler, il etkinlikleri kapsamında 11 Haziran’da Erzurumlularla buluşacak.
Programın Erzurum ayağını üstlenen Aziziye Mezunlar Derneği (AZMEDER) Başkanı Selim Ay düzenlediği basın toplantısı ile program hakkında bilgi verdi. AZMEDER Başkanı Selim Ay, Türkçenin güllerinin 11 Haziran akşamı Yeni Erzurum Stadı’nda sahne alacaklarını vurgulayan Ay, “Bu seneki etkinlikler için 135 ülkeden bin 500 öğrenci Türkiye’de bulunuyor. Erzurum etkinliği için ise öğrenciler 10 Haziran akşam 20.00 sularında şehre gelecekler. Havaalanından Cumhuriyet Caddesi ve Yoncalık üzerinden konvoy ile Aziziye Eğitim Kurumları’na götürülecekler. Buradaki akşam yemeğinin ardından ise Aziziye Termal Tesisleri’nde geceyi geçirecekler.” dedi.
Öğrencileri 11 Haziran sabahı kardeş ailelerin alarak evlerinde kahvaltı ettireceklerini belirten Ay, öğleden sonra 13.30’da ise protokol ziyaretlerinin yapılacağını vurguladı. Protokol ziyaretlerinin ardından 15.30 gibi Çifte Minareli Medrese önünde toplanılacağını dile getiren Ay, sözlerine şöyle devam etti: “16.00’da Çifte Minareler önünden Havuzbaşı’na kadar kortej yapılacak. Halkımızla öğrencilerimiz birbiriyle kaynaşacak. Korteje bütün Erzurumlular davetlidir. Kortejde ev sahipliğini ise Aziziye Eğitim Kurumları’nda öğrenim gören Somalili öğrencilerimiz yapacak. 17.00’da ise Havuzbaşı’nda mini bir konser verilecek. Ardından da 20.30’da Erzurum Stadyumu’nda öğrencilerimiz Erzurum halkı ile buluşacak. 12 Haziran’da ise Şifa Hastanesi’nde kahvaltı yaptıktan sonra 10.30 gibi Erzurum’dan ayrılacaklar.”
Erzurum’daki Türkçe şöleninin sunuculuğunu Samanyolu Televizyonu’nda yayınlanan Ayna programının yapımcısı Saim Orhan’ın yapacağını dile getiren “Erzurumlular bu organizasyonu sahiplendi. Geçtiğimiz yıl yapılan organizasyonda stada sığmamıştık. Bu seneki etkinlikte de en iyi şekilde ev sahipliği yapacaklarına inanıyoruz.” diye konuştu.
Gelen çocukların yarının bürokratları, idarecileri olacağını söyleyen Selim Ay, şöyle dedi: “Müesseselerimizde, okullarımızda mevcut ülkelerin sosyal ve kültürel yönden en iyi bireylerinin çocukları okuyor. 20 yıl sonra bu müesseselerden mezun olan öğrencilerden büyükelçi olanlar da çıkacaktır, ama mutlaka hepsi Türkiye için gönüllü birer elçi olacaktır. Bu kültürü, dili tanıdılar. Her kurumun bir kültürü vardır. Çocuk yaşta girdikleri kurumun kültürünü mutlaka alacaklardır. Türk okullarında yetişen genç yaştaki insanların bizim değerlerimizi almaması mümkün değil.”
Türk okullarının Türk dış politikası ve ekonomisine de faydaları olduğunun altını çizen Ay, “Geçtiğimiz yılın ilk dört ayı ile bu senenin aynı döneminde Afrika’ya yapılan ihracat rakamları karşılaştırıldığında yüzde 47.4 oranında bir artış görülüyor. Bunda Türk okullarının büyük bir etkisi var. İşadamlarımız oralara gittiklerinde kendilerine yardımcı olan insanlar var. Orada bu okullar vasıtasıyla kendilerini evlerinde hissediyorlar. Ayrıca bu okullardan mezun olan öğrencilerimiz o ülkelerde gönüllü tercüman oluyorlar. Türkiyeli bürokratların oradaki temaslarında tercümanlık yapıyorlar. TUSKON’un yaptığı programlarda kilit rolü Türk okullarının öğrencileri oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz