Erzurum'da "UNESCO" Çalıştayı

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Biyojik Çeşitlilik Komite Başkanı Prof. Dr. Zeki Kaya, "Doğal miras alanının korunması için yapının fiziksel ve

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Biyojik Çeşitlilik Komite Başkanı Prof. Dr. Zeki Kaya, "Doğal miras alanının korunması için yapının fiziksel ve biyolojik olarak oluşması, evrensel değere sahip olması ve bilimsel dayanağı olması lazım. Bizim geçici listede olan miraslarımızı çok iyi bir şekilde gerekçelendirmemiz gerekiyor" dedi.

Palandöken Dağı'nda bir otelde düzenlenen "Uzundere-Narman-Olur Bölgelerinin UNESCO Dünya Mirasına Dahil Edilmesi Süreci Çalıştayı"nda, doğal kültür mirasları değerlendirildi.

Reklam
Reklam

Kaya, burada yaptığı konuşmada, dünyada miras deneyimi ve Türkiye'nin bu konuda geldiği konuma ilişkin bilgi verdi.

Çalıştayın, kültürel mirasın değerlendirilmesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Kaya, UNESCO'nun, temel bilimleri, çevre ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklediğini belirtti.

UNESCO'nun yapısı hakkında bilgi veren Kaya, Biyolojik Çeşitlilik Komitesinin 1,5 yıl önce kurulduğunu ve 9 üyeyle göreve başladıklarını kaydetti.

Doğal miras alanını koruma fikrinin UNESCO'nun 32. genel kurulunda ortaya çıktığını belirten Kaya, şöyle devam etti:

"Doğal miras alanının korunması için yapının fiziksel ve biyolojik olarak oluşması, evrensel değere sahip olması ve bilimsel dayanağı olması lazım. Dolasıyla bizim geçici listede olan miraslarımızı çok iyi bir şekilde gerekçelendirmemiz gerekiyor."

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Talha Bekir Özmen de ajansın proje teklif çağrılarının yakından takip edildiğini belirterek, "Uzundere Havzası ve Narman Peribacaları'nın UNESCO sürecine dahil olmasının ve bunun ilerisinde de asıl listeye girmesi için yapacağımız gayretler çok önemli" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Muhabir: Ayşe Yıldız

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: