Erzurumlu Çiçekçi Kuzenlerin Başarısı

FAHRETTİN GÖK - Erzurum'da çiçek yetiştirme eğitimi aldıktan sonra üretimine başlayan üç kuzen, bu sektörde bölgenin aranan isimleri oldu.

FAHRETTİN GÖK - Erzurum'da çiçek yetiştirme eğitimi aldıktan sonra üretimine başlayan üç kuzen, bu sektörde bölgenin aranan isimleri oldu. Uzundere ilçesinde yaşayan Fatma Canbaş (39), Ayşe Okur (39) ve Hülya Canbaş (40), "Çiçekçiliğin Geliştirilmesi" adlı proje kapsamında 8 yıl önce eğitim aldı. Öğrendiklerini hayata geçirmek amacıyla harekete geçen girişimci kadınlar, Uzundere Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na ait atıl serada 2008 yılında çiçek üretimine başladı. Yetiştirdikleri çiçekleri tüm bölgeye satmaya başlayan kuzenler, talebin artmasıyla çoğunluğu kadınlardan oluşan 10 kişiye de istihdam imkanı sağladı. Üreticilerden Fatma Canbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği projeleri kapsamında gördükleri eğitimin ardından kendi işlerini kurmaya karar verdiklerini belirtti. Daha önce pazar kurma sıkıntısı yaşadıklarını anlatan Canbaş, serada sebze fidesi üretimine de başlayarak ürün çeşitliliğini artırdıklarını söyledi. Dikkatli hamlelerle kısa sürede önemli bir noktaya ulaştıklarını belirten Canbaş, bölgede aranan çiçek üreticileri arasında bulunduklarını ifade etti. Canbaş, 17 bin çiçekle başladıkları üretim kapasitelerini her geçen gün artırdıklarına dikkati çekerek, "Üretim potansiyelimiz 350 bin adet. Biz Yalova'nın rakibi değiliz kendi kendimizle yarışıyoruz. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile Türkiye'nin birçok iline ulaşmak istiyoruz. Gecemiz gündüzümüz her şeyimiz çiçek. Özellikle Mayıs ve Haziran aylarında çok yoğun bir tempoyla çalışmaya devam ediyoruz. Biz bu işe zaten Bayburt ile başladık. Sonra Kars Gümüşhane ve diğer birkaç kente ulaştık. En azından güney illerimize de ulaşabilirsek mutlu olacağız" dedi. Ayşe Okur da köyde yaşarken katıldığı eğitim sayesinde hayatının değiştiğini anlattı. Kendi işinin patronu olmanın mutluluğunu yaşadığını vurgulayan Okur, "Kendi sigortamı da yatırıyorum. Üniversitede peyzaj ve süs bitkileri bölümünü okuyorum. Ekonomik özgürlük bir insanın hayatında çok önemli. İstediğin yere istediğin zaman gidebiliyorsun kendi ihtiyaçlarını karşılıyorsun" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: