Değerli AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Değer, Erzurum hedefinin madencilik olması gerektiğini söyledi.
Erzurum’da çok kıymetli madenler olduğunu söyleyen Nurullah Değer, milyar dolarların toprak altında yattığını belirtti. Erzurum’u refaha kavuşturmak için yeraltında yatan madenlerin işletmeye açılarak işlenip pazarlanması gerektiğini dile getiren Değerli, “İtalyanlar yıllarca dünyaya granit satarak zengin oldular.” dedi.
Erzurum’da madencilik konusu acilen gündem oluşturularak madencilikle ilgili komisyon kurulması gerektiğinin altını çizen Değerli, “İki yıl sürekli Doğu Anadolu Bölgesi’nde maden arama çalışmaları yaptık. Bu esnada yüksek kalitede mermer sahaları bularak Erzurum’da ilk mermeri çıkarttık. Jeoloji mühendisleriyle yaptığımız aramalarda yeşil bej mermer, sarı mermer, beyaz mermer, kahve traverten sahaları bulduk. Bunları ruhsatlandırarak yeşil bej mermer sahasından ayna açtık. Yüksek kalitede cila tutan fayans olabilecek bin 250 hektarlık mermer sahası bulduk. Bunun mali değeri, işletildiğinde milyar dolarlarla ifade edilebilir.” diye konuştu.
Bölgede çeşit çeşit renkte mermer, traverten, granitin yanı sıra yüksek miktarda perlit, pomza, alçı, calsit, kireç, kel ve bakır, demir, krom, manganez, manyezit, kurşun, çinko, diyatemide, linyit madenleri bulunduğunu belirten Nurullah Değer, “Toplam 25 bin 66 metrekare yüz ölçümü olan Erzurum ilimiz maden yatakları ile dolu olup kütlesel homojenik, volkanik yapılaşma vardır. Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nin geçen yıl düzenlemiş olduğu Çin’in maden devletlerinin Erzurum gezi toplantısında Tianjin, Tianlida İnternation al Trandig şirketinin CEO’su Zhenkullu’ya krom madeninin rapor değerlerini verdik. Çinli firma, krom madeninin dünya standartlarının üzerinde bir kalitede olduğunu, Çinlilerin kromla ilgilendiğini Çin’de de mermer madeninin olmamasının büyük bir avantaj olduğunu belirtti.” ifadelerini kullandı.
Türkiye ve Erzurum’u refaha çıkarmanın mevcut doğal kaynakların değerlendirilmesiyle olacağını ileri süren Değer, “Bölgemizde bulunan her 17 çeşit madenden 2 maden sahası üretime açılsa 34 saha eder. Bu 3 bin 400 kişiye iş demektir. 34 milyon da nakdi gelir demektir. Pasinler’deki pomza ve blok bims üretiminde 120 işçi, Aşkale krom madeninde 600 işçinin, yani 2 işletmede 720 işçinin, çalışmasını istatistik kabul edersek 34 işletmede 21 bin işçi çalışacak. Bu da Erzurum’a işçi asgari ücret tarifesinden ayda 15 milyon lira, beyaz yakalı çalışanları da biraz farklı kabul edersek yılda sadece maaş getirisi 200 milyon demektir. Maaş ödemesi 200 milyon olan işin ürün cirosu 10 katı olsa 2 milyar demektir." şeklinde konuştu.
"Milyarlarımız toprak altında yatıyor. Siyasilerimiz ve bürokratlarımız bu sesimi kulak vermeli." diyen Değer, "Erzurum’u refaha kavuşturacak madenlerimiz elimizde mevcut olduğundan çıkarılıp işletilmesi için Erzurum’un en öncelikli hedefi madencilik olmalı. İtalyanlar yıllarca dünyaya granit satarak zengin oldular. Üretim ve ticarette dünya piyasalarına satışı da daha çok ve kıymetlidir. Erzurum idarecilerimiz ve bürokrasi madencilik işine el atarak üretimi teşvik ve destek için çalışmalar yapmaları gerekir.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz