Eş durumu uygulamasına son

BURSA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğretmen açığını gidermek için bundan sonra eşleri polis, asker, savcı ve hakim olan öğretmenleri, eşlerinin görev yaptığı yerlere göndermek yerine, ihtiyaç olan bölgelere tayin edeceklerini söyledi.

Çeşitli temel atma ve açılış törenleri için Bursa'ya gelen Bakan Çelik, Vali Oğuz Kağan Köksal'dan şehrin eğitim durumu hakkında brifing aldı. Çelik, valinin öğretmen açığından yakınması üzerine, geçtiğimiz günlerde Adalet, Maliye, Savunma ve İçişleri Bakanları'yla bir araya gelerek, öğretmen tayinlerinde eş uygulamasına son verilmesi konusunda mutabakata vardıklarını bildirdi. Çelik, "Hakim, savcı, asker, polis, maliyeci gibi sürekli yer değiştiren personel, Milli Eğitim Bakanlığı'nda çalışan eşlerini de yanlarına istiyordu. Artık bu olmayacak. Bundan sonra en fazla öğretmen ihtiyacı olan yerler göz önüne alınarak tayinler yapılacak. Gerekirse polis, maliyeci, hakim ve savcı, kendi tayinini öğretmen olan eşinin görev yaptığı yere isteyecek" dedi.

Reklam
Reklam

Eğer adil ve adamakıllı bir dağılım yapılırsa öğretmen açığının kalmayacağını savunan Çelik, rakamlar incelenirse Türkiye'de bir öğretmene 20 öğrenci düştüğünü, bunun da Avrupa standartlarında olduğunu hatırlattı. Bütün sıkıntının öğretmenlerin eşit dağıtılamamasından kaynaklandığını ifade eden Çelik, kendilerinin depo öğretmen uygulamasına da son verdiklerini anlattı. İlk etapta buna Ankara'da son verdiklerini dile getiren Çelik, bu uygulama sayesinde meseleyi büyük çapta çözeceklerini kaydetti.

Özelleştirilen kamu kuruluşlarında çalışan işçileri de okullarda hizmetli olarak istihdam etmeyi düşündüklerini açıklayan Çelik, bu sayede hademe sıkıntısının çözüleceğini belirtti.

İş adamlarından vakıf üniversiteleri kurmalarını isteyen Çelik, Arnavutluk, Moldova veya Asya'nın geri kalmış ülkelerine Türk öğrencilerin gitmesini içine sindiremediğini söyledi. Üniversite kurmak isteyen tüccar ve sanayicilere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Çelik, gerçekleştirmeyi düşündükleri yeni projelerden de bahsetti.

Reklam
Reklam

Eylül ayından bu yana 250 yeni okul yapımıyla ilgili sözleşme imzaladıklarını vurgulayan Çelik, şehrin göbeğinde kalan ve arsası altın değerinde olan okulları satarak, bu paralarla şehir dışına modern kampuslar yapmayı planladıklarını anlattı. Böylece öğrencilerin tıpkı üniversitelerde olduğu gibi bahçeli, ferah okullarda eğitim görme imkanına kavuşacağına işaret eden Çelik, bu durumun servis araçlarının şehir içi trafiğinde yol açtığı yoğunluğu da ortadan kaldıracağını sözlerine ekledi.
Bakan Çelik, daha sonra hayırsever İslam Uyar tarafından yaptırılacak 32 derslikli lisenin protokolünü imzaladı.