Fransa, Suriye'yi, 400 bin kişinin hükümet güçleri tarafından kuşatma altında olduğu Doğu Guta bölgesinde kitlesel nitelikte suç işlediğini belirti.
Devlet medyasında yer alan habere göre dün Rus heyetiyle görüştükten sonra dün gazetecilere açıklama yapan Esad, "Fransa teröre desteğe öncülük etti ve ilk günlerden bu yana elini Suriyelilerin kanına buladı; yaklaşımlarında büyük bir değişiklik yaptıklarını da görmüyoruz" dedi.
"TERÖRÜ DESTEKLEYENLERİN BARIŞTAN SÖZ ETMEYE HAKKI YOKTUR"
Fransa, Suriye muhalefetinin önde gelen destekçilerinden olmasına rağmen, Emmanuel Macron'un cumhurbaşkanlığına gelişinden bu yana, Esad'ın iktidardan ayrılmasının müzakerelerin ön şartı olmadığını söyleyerek Suriye ihtilafına daha pragmatik bir yaklaşım gösterdi. Macron dün yaptığı açıklamada, altı yıldır süren Suriye ihtilafında Esad dahil tüm tarafların yer aldığı barış görüşmeleri yapılmasında ısrar edeceğini söyledi ve gelecek yılın başından bazı "girişimler" yapacağını söyledi. Macron Fransız önerilerinin Birleşmiş Milletler'in arabuluculuğunda yapılan müzakerelerle nasıl bağdaşacağını söylemedi ve Esad'ın suçlarından dolayı adaletle karşı karşıya kalacağı görüşünü tekrarladı.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da, ABD'li yetkililerle görüşmesinden sonra Washington'da yaptığı açıklamada Fransa'nın, binlerce İslamcı militanı hapishaneden salıvererek iç savaşın alevlenmesine yol açan ve iktidarının devamı için Rusya ve İran'a güvenen bir adamdan ders almayacağını belirtti.