CNN televizyonunda "The Lead with Jake Tapper" programına konuk olan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD'nin Suriye politikasının başarısız olduğunu reddetti.
"ABD'nin Suriye politikası başarısız mı oldu?" sorusuna, "Hayır, Suriye politikası çok çetrefilli ve zor. Bunu biliyoruz" yanıtını veren Kerry, kimyasal silahların imhası anlaşmasının başlıbaşına önemli bir kilometre taşı olduğunu ve ilerleme katettiğini, son ayda biraz yavaşlasa da tekrar hız kazandığını savundu.
ABD Başkanı Barack Obama'nın askeri operasyon düzenleme kararını kamuoyuna duyurmasının, kimyasal silahların imhası anlaşmasını meydana getirmeye katkıda bulunan önemli bir baskı unsuru olduğunu ifade eden Kerry, "Bu anlaşmadan önce Esad bu silahları kendi halkına karşı kullanıyordu. Şimdi kullanmıyor ve kullanamaz. Bu adamın kendi halkına karşı acımasızca kullanmada isteklilik gösterdiği bu kritik, çirkin aracı ortadan kaldırdık" diye konuştu.
Kerry, "Şu anda durumu basitçe söyle tarif edebilirim; Esad kazanmıyor, ama kaybetmiyor da. Şu anda bir çeşit çıkmaz var ortada. Kabul ediyorum, Esed'in pozisyonunu biraz geliştirdiği söylenebilir, evet. Ama yine de kazanmıyor" ifadesini kullandı.
Herhangi bir bahane üretmek istemediğini, sürecin daha hızlı ilerlemesi ve daha iyi olmasını istediklerini kaydeden Kerry, "Vietnam konusundaki görüşmeleri hatırlıyorum, masanın boyutu ve şeklini kararlaştırmak Henry Kissinger'a bir yıla mal olmuştu. Bir çeşit mutabakata ulaşmaları bile birkaç yıl sürmüştü. Bunun yıllarca sürmesini istemiyorum. Suriye'de yıllarımız yok" dedi.
Kerry, "ABD'nin her zaman, yapabileceği, yapması gereken daha fazla şeyin olup olmadığını yeniden değerlendirme süreci içerisinde olduğunu" belirtti.
ABD'nin Suriyeli muhaliflere öldürücü olmayan yardımlar sağladığına işaret eden Kerry, "Detaylara girmek istemiyorum. Tüm detaylara girmede özgür değilim ancak size şunu söyleyeceğim; Başkan Obama agresif bir pozisyon takınmış durumda" ifadesini kullandı.
John Kerry, İran'la ilgili bir soru üzerine de İran'ın iş yapmak için uygun olmadığını, bunu İran'ın da bildiğini belirtti.
Kerry, "İranlılara yaptırımları uygulamaya devam edeceğimizi söyledik. Diğer her bir ülkeye de yaptırımlar rejiminin yürürlükte kalmaya devam ettiğini net olarak belirttik. Dolayısıyla, Fransızlar oraya (İran'a) bazı işadamları gönderebilir, ama yaptırımları çiğneyemezler. Eğer bunu yaparlarsa yaptırıma maruz kalırlar. Ve onları uyardık. Hiç kimse, ABD'nin varolan yaptırımları uygulamaya hazır olduğundan bir an bile şüphe etmemeli ve tüm müttefiklerimiz, bu yaptırımların bir anlaşma olana kadar yürürlükte kalacağı noktasında mutabık" diye konuştu.
Münih Güvenlik Konferansı sırasındaki bir açıklamasının İsrail'deki bazı çevrelerde yarattığı tepkinin hatırlatılması üzerine Kerry, "Açıklamalarım doğru biçimde yansıtılmalı, çarpıtılmamalı. Diğer insanların bir sorun olarak konuştuğu birşeye atıf yapma dışında birşey yapmadım. Her zaman da boykotlara karşı oldum" dedi.
Kerry, "ABD, Başkan Obama ve onun talimatları ve politikası yoluyla, İsrail'in güvenliğine kuvvetle bağlıdır. İsrail de onun güvenlik ihtiyaçlarına her zaman destek olacağımızı anlamalı. Ancak hiç kimse, barış sürecine karşı oldukları ya da iki devleti (iki devletli çözümü) beğenmedikleri için, yaptıklarımızı ya da söylediklerimizi çarpıtmamalı. Yılmayacağım. Başkan Obama'nın Ortadoğu'da barışı sağlama çabasına gösterdiği bağlılıkta geri çekilmeyeceğim" diye konuştu.
(AA)