'Esad'a karşı 800 Avrupalı savaşıyor'

Fransız Le Figaro gazetesine göre, Suriye'de savaşan 800 Avrupalı'nın arasında Türk kökenliler de bulunuyor.

PARİS(ANKA) - Suriye'de Esad rejimine karşı savaşan güçlerin arasında 800 kadar Avrupalının yer aldığı öne sürülüyor. Fransız Le Figaro gazetesi, Suriye'de mücadele veren Avrupalıların arasında Türk kökenlinin de yer aldığını belirttiği haberinde Avrupalılardan 40 kadarının da Türkiye'ye kaçmaya başladığını savundu.

Le Figaro, Suriye'de Esad rejimine karşı halen 800 kadar Avrupalının mücadele verdiğini, bir AB diplomatına dayanarak yazdı. Bu sayının ayrıca muhaliflerce doğrulandığını da kaydeden gazete, Avrupalıların bir kısımının ABD tarafından "terörist" olarak ilan edilen El Kaide'ye bağlı cihatçı El Nusra grubuna katıldığını da yazdı. Gazete şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"800 Avrupalı arasında yüz kadar Fransız veya Fransız Suriyeli, 50-70 Belçikalı, yüz kadar Britanyalı, çok sayıda Alman, özellikle Türk kökenli, İrlandalılar, Kosovalılar ve Danimarkalılar var. Özetle hemen hemen tüm Avrupa ülkeleri temsil ediliyor."

Ancak Suriye muhalefetinin bir temsilcisinin, "ilk defa olarak bazı yabancı savaşçıların ayrılmakta olduklarını görüyoruz" sözlerine dikkat çeken gazete, aynı kişinin Suriye ordusunun "temizlik operasyonları"nı başlattığını, silahlı gruplar arasında ihtilafların patlak verdiğini belirterek bu nedenlerden dolayı da bazı yabancı savaşçıların Suriye'den ayrıldığını kaydetti.

Gazete de son haftalarda Suriye'nin Kuzeyindeki 40 kadar Avrupalının Türkiye'ye doğru kaçtığı savına da yer verirken de kaçanların Lübnan'dan çok Türkiye üzerinden kaçmayı tercih etmelerinin nedeni olarak da "Beyrut havaalanının Şam müttefiki Hizbullah tarafından kontrol edilmesini" gösterdi.

Bu arada Le Figaro, cihatçılarla temas içinde olduktan sonra Suriye'den ayrılan "radikaleşmiş gençlerin" Avrupa istihbarat örgütlerini kaygılandırdığını, bu gençlerin bazılarının memleketlerinde terörist eylemleri gerçekleştirmeye yarayacak bilgileri edilmiş olacaklarını da yazdı. (ANKA)

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: