ESA'nın uydusu Rusya'dan fırlatıldı

Moskova (AA)- Avrupa Uzay Kurumuna (ESA) ait ve yer çekimi alanı, okyanus akıntıları, tektonik ve volkanik hareketleri daha iyi anlamak için üretilen GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer) uydusu Rusya'dan fırlatıldı.

Moskova'daki Hruniçev Uzay Merkezinden yapılan açıklamada, ESA'nın Dünya'nın bilimsel gözlemi için göndereceği 7 uydudan biri olan ve fırlatılması daha önce birkaç kez ertelenen GOCE uydusunu taşıyan füzenin Rusya'nın kuzeyindeki Plessetsk üssünden fırlatıldığı belirtildi. Dünyanın en temel doğal gücü yer çekimini anlamak ve yer çekimi bölgelerinin ayrıntılı haritalarını çıkarmak için yüksek teknolojiyle üretilen GOCE, oşinografik alanlar, katı yerküre fiziği, jeodezi, deniz seviyesi ve iklim
değişikliğini anlamaya yönelik araştırmalarda bulunacak.

Reklam
Reklam

260 km gibi çok düşük bir irtifada yörüngeye oturacak GOCE, dünyanın yer çekimi alanının 10 trilyonda biri kadar değişiklikleri ölçebilecek ultra hassas 6 akselerometreyle donatıldı. ESA, uydudan elde edilecek verilerin inşaat ve şehircilik gibi sektörlerde uygulama alanı bulabileceğini bildirdi.