Esat: "İsrail bölgede barış istemiyor"

ŞAM (İHA) - Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Suriye'nin Lübnan'dan 1559 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına uygun bir şekilde çekilme taraftarı olduğunu söyledi.

Suriye Millet Meclisi'nde Ortadoğu'daki son gelişmeleri değerlendiren Esad, Suriye'nin Lübnan'dan 1559 sayılı karar ve Taif Antlaşması çerçevesinde yavaş yavaş çekileceğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Suriye, 2000 yılından itibaren Lübnan'daki askerlerini geri çekmektedir. Suriye Lübnan'daki 40 bin askerinden şu ana kadar 26 bin askerini geri çekmiştir ve bu bizim irademizle olmuştur, hiç kimsenin baskısı olmamıştır. Lübnan'dan çıkmak istemeseydik böylesine bir çekilmeyi gerçekleştirmezdik. Suriye ve Lübnan arasında ortak bir kader birliği var aynı tarihe, coğrafyaya ve kültürel değerlere sahibiz. Lübnan'dan 26 bin askerimiz çekildi ama bu konuda dünya başını hiçbir şeyi dile getirmedi. 1559 sayılı kararı olumlu görüyoruz ve bu konuyla ilgili bizimle görüşmeye gelen BM yetkililerine bu konuda onlara yardımcı olacağımızı söyledik. Bu kararın uygulanması için çaba harcadık. Suriye 1559 sayılı BM kararına uygun bir şekilde Lübnan'dan çekilme taraftarı. Arap ülkeleri başkanlarıyla bir araya geldiğimizde Lübnan'dan çekileceğimizi söyledik onlar da bize saygı duyduklarını belirttiler. Dünyanın hepsi Lübnan'dan çekilmemizi istiyorsa biz bir gün bile kalmaya razı değiliz. Lübnan eski Başkanı Hariri'nin öldürülmesi büyük bir suçtur ve bu suç Lübnan Suriye ilişkilerinin kopması için kullanıldı. Ayrıca bu olay Suriye'ye karşı düşmanlığın artması için bazı güçler tarafından kullanıldı."

Reklam
Reklam

İsrail'in bölgede barış istemediğini belirten Esad, Suriye'nin işgal altındaki topraklarının geri verilmemesi durumunda bölgede hiçbir zaman tam bir barışın olamayacağını söyledi. Suriye'nin şartsız olarak barış yapmaya hazır olduğunu ama İsrail'in her defasında ortaya yeni şartlar koyarak bunu bozduğunu dile getiren Esad, "Suriye'ye gelen bütün heyetlere ve BM yetkililerine Suriye'nin barışa her zaman hazır olduğunu söyledik. Suriye'ye gelen heyetler bize barış için ne gibi şartlarınız var diye soruyorlar biz de onlara bizim hiçbir şartımız yok deyince çok şaşırıyorlar. Biz İsrail ile şartsız bir şekilde kaldığımız yerden barış görüşmelerine devam etmeye hazırız. Ama İsrail Hükümeti barış çalışmalarına sıfırdan başlamak istiyor ve her defasında yeni şartlar ortaya koyuyor buda gösteriyor ki barış istemeyen Suriye değil İsrail'dir. İsrail'de göreve gelen her yeni hükümet önceki hükümetin yaptıklarını tanımıyor ve buda barış çalışmalarını engelliyor" şeklinde konuştu.

Suriye'nin, Irak sınırı konusunda da elinden gelen her şeyi yaptığını belirten Esad, "ABD Ortadoğu'yu barışa kavuşturma konusunda ciddi değil. ABD, Suriye'den Irak'a sızıntı olduğunu söylüyor ama bu yönde bize herhangi bir kanıt gösteremediler. Onlara Irak'a sızan Suriyeliler'in kimliklerini vermelerini istedik ancak bize hiçbir şey veremediler. Amerikalılar, Meksika sınırını tam olarak kontrol edemediklerini söylediler ama bizden Irak sınırını tam olarak kontrol etmemizi istiyorlar bu nasıl bir mantık. ABD gibi yüksek teknolojiye sahip bir ülke sınırını tam olarak kontrol edemiyorsa, Suriye Irak sınırını nasıl tam olarak kontrol edecek. Suriye baştan beri Irak savaşına karşı çıktı ve savaştan sonra Irak'ın istikrara kavuşması için elinden gelen her şeyi yapmıştır. Komşularımız istikrarda oldukları sürece Suriye'de istikrar içinde olacaktır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Öte yandan, Suriye Millet Meclisi önünde Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın konuşmasına başlamadan saatler önce toplanan binlerce Suriyeli, "Kanımız canımız sana feda olsun" "İsrail ve Amerika'ya ölüm" "Suriye için her zaman ölmeye hazırız" şeklinde sloganlar atarak başkanlarına destek verdiler. Suriye Devlet Başkanı Esad ise, parlamentoya girerken ve çıkarken Suriyeliler'i selamladı.