Eşcinseller Bakü'deki Eurovision yarışmasına gidebilecek mi?

Azerbaycan'da eşcinsellere bakış açısı, eşcinsel hayran kitlesine sahip olan Eurovision yarışmasının Bakü'deki finaline gidecek eşcinsellerin nasıl karşılanacağını düşündürüyor.

Dina Newman

BBC Paris

Azerbaycan yetkilileri 2012'de Bakü'de yapılacak Eurovision yarışması için eşcinsellerin de ülkeye gelmesinde hiç bir sorun olmadığında ısrarlı.

Ancak bu tür güvenceler, Azeri toplumunda eşcinsellerin gördüğü muameleyi birinci elden yaşayanlar için fazla bir anlam taşımıyor.

Kısa süre önce Fransa'dan siyasi sığınma hakkı alan eşcinsel Azeri sanatçı Babi Badalov, "Ağabeyim önce beni, sonra kendini öldüreceğini söyledi" diyor.

"Eşcinsel olduğum ortaya çıkınca kızkardeşim de telefonda bana bağırdı ve ülkeden uzak durmamı istedi. Bir daha onlarla görüşebileceğimi hiç sanmıyorum."

Reklam
Reklam

Azerbaycan'ın ücra bir köşesinde doğan Badalov, 15 yaşına gelince Bakü'ye taşınmış.

Ancak orada da cinsel eğilimini en yakın arkadaşlarından bile saklamış.

Fahişelikten daha beter

Kendisi gibi sanatçı olan arkadaşı Tora Agabayova, "Eşcinsel olduğunu biliyorduk. Ama bize söylemiyordu. Evlenince çok şaşırdık." diyor ve ekliyor:

"Topluma uyum sağlamaya çalışıp duruyordu, çok baskı altındaydı. Sonunda kendi aslına sadık kalmayı tercih etti, bu yüzden de gitmek zorunda kaldı."

Yıllarca cinsel kimliğini saklamaya çalışan Badalov, 2008'de İngiltere'den sığınma hakkı istemiş, ancak Azerbaycan'da eşcinselliğin yasak olmadığı gerekçesiyle reddedilmiş.

İngiltere'de başvurusunun kabulu için kampanya yapılınca, ülkesinde kimliği ortaya çıkmış ve ailesi dehşete kapılmış.

Badalov'un ailesinin yaşadığı muhafazakar bölgeden olan insan hakları eylemcisi Yadigar Sadıkov "Eşcinsellik buralarda fahişelikten beter. Ailesi bir eşcinseli öldürmeye karar verse, insanların çoğu bunu onaylar" diyor.

Ancak bir Azeri ile bir Ermeni arasındaki eşcinsel ilişki hakkında tartışmalı bir kitabın yazarı olan Alişer Aliyev, Bakü'ye Eurovision'u izlemeye gelecek yabancı eşcinsellere kimsenin karışmayacağını söylüyor.

Reklam
Reklam

Aliyev, "kendi ailelerinden olmadığı sürece insanlar eşcinsellere aldırmıyor" diyor. Ancak özellikle taşrada toplumun hiç bir zaman eşcinselleri kabul etmeyeceğini kaydediyor.

Azerbaycan'da 2001 yılında eşcinselliğin suç olmaktan çıkarıldığına işaret eden Azeri yetkililer ise, bu görüşlere katılmıyor.