MERSİN (İHA) - 25. Bölge Mersin Eczacı Odası Başkanı Çağatay Çakar, eşdeğer ilaç uygulamasındaki sorunların giderilmesini istedi.
Çakar, yaptığı açıklamada, ilaç bedellerinin ödenmesi, ilaç indiriminde uğradıkları mağduriyetin giderilmesi ve eşdeğer ilaç uygulamasındaki sorunlara dikkati çekti.
İlaçta indirimi olumlu karşıladıklarını, ancak uğradıkları zararın giderilmesi gerektiğini belirten Çakar, Euro'da yaşanan parite düşüşü sonucunda ilaç fiyatlarında yüzde 8.83 oranında indirim yapıldığına işaret ederek, "Ancak eski fiyattan aldığımız ve stoklarımızda bulunan ilaçlar dolayısıyla zarara uğradık. 1 Mayıs-15 Temmuz arasında aldığımız ilaçlardan indirim nedeniyle doğan zararımızın ilaç şirketlerince karşılanmasını istiyoruz" dedi.
Sosyal güvenlik kurumlarının geri ödeme sistemindeki aksaklıklardan da söz eden Çakar, sosyal güvenlik kurumu üyelerine verdikleri ilacın geri ödemesinde bürokrasiye boğulduklarını kaydetti. Geri ödemelerin hem uzun vadeleri hem de yoğun bürokratik işlemleri nedeniyle kendilerini zor durumda bıraktığını ifade eden Çakar, geri ödeme sisteminin teke indirilmesini ve aksaklıkların giderilmesini istedi.
Yerli ilaç sanayinin gelişimi adına jenerik ilacı ve eşdeğer ilaç uygulamasını desteklediklerini kaydeden Çakar, ancak ortada "bulunmama" gibi bir sorunun var olduğunu söyledi. Eşdeğer kabul edilen ilaçların piyasada bulunmaması nedeniyle sorun yaşandığını ifade eden Çakar, "Sonuçta hastaların ilaca ulaşmasında sıkıntı yaşanıyor.
Eşdeğer içerisine alınacak ilaçların piyasada en az yüzde 1 paya sahip ve en az 5 ay piyasada olması koşulunun getirilmesini istiyoruz. Ayrıca, biyoeşdeğerlik çalışması olmayan ilaçların listeden çıkarılması gerekmektedir" diye konuştu.