Adana’da Eşe Şahin, 81 yaşında Halk Eğitim Merkezi’nin açtığı kursa giderek okuma-yazmayı öğrendi.
Gaziantepli 10 çocuklu bir ailenin kızı olan Eşe Şahin, küçük yaşta annesini kaybetti. Babasının da “Kızlar okumaz” diyerek okula göndermediği Eşe Şahin, henüz 16 yaşındayken evlendirildi. Eşe Şahin evlendikten bir süre sonra da eşi ve çocuklarıyla birlikte Adana’ya yerleşerek burada yaşamını sürdürdü.
Şahin 36 yaşında da eşi Ali Kurt ile boşanarak 8 çocuğuyla birlikte yaşamaya başladı.
Çocuklarına hem annelik hem de babalık yaptığını belirten Eşe Şahin, okuma-yazma bilmediği için gittiği birçok yerde zorluklarla karşılaştığını belirtti. Kitapçıda çalışan oğlunun bir gün kendisine içinde defter, kitap ve kalem dolu bir çanta ile geldiğini ifade ederek şöyle devam etti:
"Oğlum bana ‘Anneciğim kursa gidip okuma-yazmayı öğren’ dedi. Ama ne yazık ki oğlum trafik kazasında hayatını kaybetti. Annesiz büyüdüğüm için okuyamamıştım. Oğlumun o sözünü yerine getirmek için biraz da o nedenle okuma-yazma kursuna geldim. Okumak da istiyordum, ben de o istek vardı. Oğlumun ölümünün üzerine buraya geldim. Buraya gelerek acılarım da biraz olsun dinmiş oldu. Zaten okumayı istiyordum, içimde okuma isteği vardı.
“YAŞ ÇUBUK KÜÇÜKKEN ÇABUCAK EĞİLİR”
Çukurova Halk Eğitim Merkezi’nin Semiha Yücel Akdeğirmen İlköğretim Okulu’nda açtığı ‘Okuma-Yazma Kursu’na katılan Eşe Şahin, ‘Ağaç yaşken eğilir’ atasözünü hatırlatarak “Yaş bir çubuk küçükken çabucak eğiliyor, kalın ağacı bükemiyorsun. Onun gibi, büyük insanlar da okuma-yazma kurslarında biraz zorlanıyor” diye konuştu.
Şahin öğretmenleri Mustafa Işık’ın kendilerini hep anlayışla karşıladığını vurgulayarak şunları söyledi:
“Öğretmenimiz suyumuza gitti, yumuşak davrandı bize karşı, sağolsun. Beni bir anne gibi karşıladı. Çok saygılı biri. Allah ondan razı olsun. Bizleri hep anlayışla karşıladı. O yüzden okuma yazmayı öğrenmem de kolaylaştı. Sandığım gibi zor olmadı”
Şahin, para hesabını kolay yapamadığını ifade ederek, “Alış-verişlerde bazen esnaf eksik para üstü veriyordu. Ben de sonradan fark ediyordum. Ama bir de şimdi gelip beni kandırsınlar bakalım” diye konuştu.
Baston yardımıyla yürüyerek kursa gelebilen 81 yaşındaki Eşe Şahin, kursu tamamlayarak ‘Okuryazarlık Belgesi’ni almaya hak kazandı.
Okuma-yazma kursuna gelen 65 yaşındaki Nermin Kurukafa ise okuma-yazma kursunda “Okuryazarlık Belgesi” verileceğini duyunca büyük bir istekle kursa geldiğini söyledi. Kurukafa, daha önce de kursa gittiğini ve az da olsa okuma yazmayı bildiğini anlatarak, “Kurstaki arkadaşlarım okumamı ve yazmamı beğenince beni sınıf başkanı seçtiler. Burada hep birlikte kursu başarıyla tamamladık. Çok şükür diplomamı da aldım” dedi.
Öğretmen Mustafa Işık, okulun bulunduğu semtte okuma-yazma bilmeyenlere yönelik ön bir çalışma
yaptıklarını vurgulayarak, yapılan tespitler sonucunda ortaya çıkan ihtiyaca göre de okuma yazma kursu açıldığını kaydetti. Kursa ilk önce kaydedilen öğrencilerin geldiğini aktaran Işık, daha sonra şöyle devam etti:
“Bu kursun varlığı mahallede kulaktan kulağa yayılarak okuma-yazma bilmeyen birçok kişiye ulaştı. Ve kursta öğrenci sayımız gittikçe arttı. Bir ara 24 öğrenciye ulaştık. Yaz sezonu ile birlikte kimisi yazlığına, kimisi yaylaya gidince biraz sayımız azaldı ama 15 öğrencimiz kursu başarıyla bitirdi. Bugün de belgelerini alacaklar. Yaşları ilerlemiş olmasına rağmen hepsi de azimliydi. İyi bir şekilde çalışarak başarı belgesini almaya hak kazandılar. ‘Kimisi 60 yıl sonra, kimisi 80 yıl sonra çocukluğumuzu yaşadık’ diye seviniyorlar. Bizler de gururluyuz ve sevinçliyiz”
Kursu başarıyla bitirenler okulda düzenlenen törenle “Okuryazarlık Belgesi”ni aldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz