Eşeğin kuyruğunu kalabalıkta kesme; kimi uzun der, kimi kısa ne demek? Eşeğin kuyruğunu kalabalıkta kesme; kimi uzun der, kimi kısa TDK sözlük anlamı nedir?

Birleşik fiiller yapı bakımından çeşitlilik gösterir. Türkçede bolca bulunan bu ifadeler, kelime grubu olarak kullanılan deyimlerde de görülür. Sözcük öbeği olarak karşılaşılan pek çok deyim, birleşik fiillerden oluşur. Atasözleri ise, cümle halindeki deyimlerle benzerlik gösterse bile, yol gösterici özelliğiyle ayrışırlar. Tüm bu dil hazinelerinin hiçbirinin söyleyeni belli değildir. Eşeğin kuyruğunu kalabalıkta kesme; kimi uzun der, kimi kısa ifadesi de bunlardan biridir. Eşeğin kuyruğunu kalabalıkta kesme; kimi uzun der, kimi kısa ne anlama gelir?

Atasözleri ve deyimler birbirinden bazı özellikleri ile ayrılan kalıplaşmış sözlerdir. Benzerlikleri nedeniyle oldukça karıştırılan bu ifadelerin ayrılan noktası, deyimlerde görülen yüksek orandaki mecaz ve atasözlerindeki öğüt verme özelliğidir. Bunun dışında deyimler birleşik fiillerinden oluşan türleri de içerir. Bazı birleşik fiiller zamanla deyim haline gelmiştir. Bu kalıplaşmış sözler, dilde anlam zenginliği yaratan ifadelerdir. Türkçenin zenginliğine katkıda bulunan sözlerden biri de Eşeğin kuyruğunu kalabalıkta kesme; kimi uzun der, kimi kısa ifadesidir. Eşeğin kuyruğunu kalabalıkta kesme; kimi uzun der, kimi kısa ne demektir?

Reklam
Reklam

Eşeğin kuyruğunu kalabalıkta kesme; kimi uzun der, kimi kısa Ne Demek? Eşeğin kuyruğunu kalabalıkta kesme; kimi uzun der, kimi kısa TDK sözlük anlamı nedir?

  • Eşeğin kuyruğunu kalabalıkta kesme; kimi uzun der, kimi kısa TDK sözlüğe göre 1 farklı anlama sahiptir.

Eşeğin kuyruğunu kalabalıkta kesme; kimi uzun der, kimi kısa TDK sözlük anlamı şu şekildedir:

  1. kimseyi ilgilendirmeyen işleri kendi kendine karar verip yapmalısın anlamında kullanılan bir söz

Eşeğin kuyruğunu kalabalıkta kesme; kimi uzun der, kimi kısa ile Kurulan Atasözleri, Deyimler ve Birleşik Fiiller

eşek at olmaz, ciğer et olmaz eşek bile bir düştüğü yere bir daha düşmez eşek çamura çökerse sahibinden gayretlisi olmaz
eşek derisi gibi eşek eşeği ödünç kaşır eşek gibi
eşek kadar eşek kocamakla tavla başı olmaz eşek kulağı kesilmekle küheylan olmaz
eşek sudan gelinceye kadar dövmek eşeğe altın semer vursalar yine eşektir eşeğe cilve yap demişler, çifte atmış
eşeğe gücü yetmeyip semerini dövmek eşeği dama çıkaran yine kendi indirir eşeği düğüne çağırmışlar, "ya su lazımdır ya odun" demiş
eşeği sahibinin dediği yere bağla da varsın kurt yesin eşeği yoldan çıkaran sıpanın oynaması eşeğin aklına karpuz kabuğu düşürmek (veya koymak)
eşeğin kuyruğu gibi eşeğin ölümü köpeğe ziyafettir (veya düğündür) eşeğini sağlam kazığa bağlamak
eşekten düşmüşe (veya düşmüş karpuza) dönmek
Anahtar Kelimeler: