Eşek sütü kıymete bindi, işte eşek sütünün faydaları

Göz güzelliği ile nam salan eşekler, artık sütüyle şifa kaynağı oluyor. Kalsiyum, potasyum, protein, şeker hepsi eşek sütünde var. Eşek sütü ayrıca anne sütüne en yakın süt olarak tanımlanıyor. Gelin eşek sütünü daha yakından tanıyalım...

Eşek sütünün yapılan araştırmalara göre şifa deposu olduğu belirtildi. Ortaçağlardan beri insanın en iyi dostu olarak bilinen, gözlerinin güzelliği ile nam salan eşekler artık sütü ile de anılır hale geldi. Bir zamanlar şarkılara bile konu olan eşekler şimdilerde yine oldukça ünlü. Eşeklerin şimdi bambaşka bir marifeti daha ortaya çıktı. Eşek sütünün şifa kaynağı olduğunu biliyor muydunuz? Yapılan araştırmalar eşek sütünün bir çok hastalığa iyi geldiğini gösteriyor. Aslında eşek sütünün faydalarını çok geç farkeden ülkeyiz desek abartmış olmayız herhalde. Çünkü uzun yıllardır eşek sütünden faydalanan ülkeler bir hayli fazla. Amerika, Şili, Brazilya, Fransa, İtalya, İngiltere, İspanya, Çin eşek sütünü tüketen ülkeler arasında. Eşek sütü astımdan, bronşite, kolestrole, öksürüğe en önemlisi kansere bir çare olarak görülüyor. Eşek sütünde lizozim denilen bir enzim bulunuyor. Bu enzim yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda vücutta tümor oluşumunu engelleyici faktör olarak belirlenmiş. İtalya'da devlet hastaneleri anne sütü alamayn bebekler için eşek sütü bankası kurdu. Hatta Papa küçükken eşek sütü tükettiğini belirtince satışlarda patlama yaşandı. Gelelim ülkemizdeki duruma. Şifa ve kozmetik alanında kullanılan eşek sütünün toz halinde marketlerde satılması planlanıyor. Türkiye'de de son dönemde sayıları hızla artan eşek çiftlikleri, Avrupa'da özellikle İtalya'da çok yaygın. Şifa vericiliği ve kozmetik özellikleri nedeniyle litresi 50 Euro'ya satılan eşek sütünün Türkiye'de satışına mevzuat izin vermiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hijyen kuralları gereğince perakende çiğ süt satışını yasaklıyor. Eşek çiftliği bu yüzden perakende çiğ süt pazarlaması yapamıyor. Çünkü yasaya göre "Süt, ısıl işlem görmeden tüketiciye satılamaz." Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, "Yasak sadece eşek sütünü kapsamıyor. Çiğ süt koyun, inek gibi çok geniş bir pazarı kapsıyor. Yasa çıksa bile sağlıklı koşullarda süt sağılmıyor ki sağlıklı çiğ süt satılsın. Sadece Kırklareli'nde çiğ süt satan 3 binden fazla işletme var. Mevzuat çıksa bile denetimi çok zor" diyor.

Reklam
Reklam

Türkiye'de 90'lı yıllarda 1 milyon 250 olan eşek nüfusunun 300 bine düştüğünü söyleyen Kemal Bozdemir, yerli eşeğin günde 1 litre süt verirken İtalya eşeklerinin 3 litre süt verdiğini anlatıyor. Bozdemir, "İtalya'da en güzel eşekler Sicilya'da, özellikle Palermo'da yaşıyor. 8 dişi ve 4 erkek eşek ithal ederek soy ıslahı yapacağız. İtalya'da 780 eşek çiftliği bulunuyor. İtalya'da eşek peyniri de çok değerli. Kilosunu 1000 Euro'dan satıyorlar. Yoğurt kültürü olmadığı için yapmıyorlar. Bizim çiftlikte peynirle birlikte yoğurt da yapacağız" dedi. Türkiye'de son yıllarda eşek çiftliği sayısı hızla artıyor. Eşek çiftliği en yaygın iller arasında Antalya, İzmir ve Muğla gösteriliyor. Protein değeri bakımından anne sütüne en yakın ürün olarak bilinen eşek sütünün internet ortamında ve çiftliklerde doğrudan tüketiciye satışı yapılıyor. İnternetteki eşek sütünün kilogram fiyatı ortalama 100 liraya alıcı buluyor. Kemal Bozdemir, internetteki eşek sütü satış ilanlarına dikkat çekerek, "Pahalı bir ürün olduğu için suiistimale açık. Satılan sütün ne kadarının eşek, ne kadarının inek sütü ve su olduğunu anlamak mümkün değil" dedi. Gebeliği 12 ay olan eşeğin, süt veriminin de ortalama 10 ay sürdüğünü söylüyor. Günlük 1 litre sütünün yarısını sıpaya ayıracaklarını, yarısını siparişle kozmetik ve gıda sektörüne pazarlayacaklarını söylüyor. Bozdemir, "Haziranda üretime başlıyoruz. Sütün suyunu alıp kurutarak (liyofilizasyon) süt tozu haline getireceğiz. 100 gramını 200 liradan satacağız. Tüketici sulandırarak içecek" dedi. Koruköy Eşek Çiftliği'nin Çin ve İtalya'dan da ilgi gördüğünü söyleyen Kemal Bozdemir, " Çinliler, toz halindeki eşek sütünün tümüne talip. Ayrıca geçtiğimiz yaz iki İtalyan üniversite öğrencisi çiftlikte üç hafta staj yaptı" dedi.

Reklam
Reklam

Geçtiğimiz günlerde de Denizli'nin Pamukkale ilçesinde çiftçilik yapan Özer Öğrenci, astım ve bronşit hastası annesini iyileştirmek amacıyla satın aldığı eşeğin sütüne gösterilen ilgi üzerine eşek çiftliği kurdu. Öğrenci, gazetecilere yaptığı açıklamada, 66 yaşındaki annesi Teslime Öğrenci'nin astım ve bronşit hastası olduğunu, nefes almakta güçlük çektiğini, yıllardır da bu hastalığın tedavisi ile uğraştıklarını belirtti.

Eşek sütünün hastalığın tedavisinde faydalı olduğunu öğrendiklerini, bu amaçla bir eşek alarak, sütünü sağmaya başladığını dile getiren Öğrenci, süt sayesinde hastalığın büyük oranda iyileştiğini ve annesinin daha iyi durumda olduğunu söyledi. Benzer hastalığı olanlardan eşek sütü talebi gelmesi üzerine hayvan sayısını artırdıklarını belirten Teslime Öğrenci, halihazırda 10 eşekle süt üretimine devam ettiklerini dile getirdi. Öğrenci, eşek sütünün çeşitli hastalıklara iyi geldiği yönünde sıklıkla haberler yapılmasının talebi de artırdığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Bir eşekten günde yarım litre ile 1 litre arasında süt alınabiliyor. Yılın 8 aylık döneminde süt sağabiliyoruz. Üretimin kısıtlı olması nedeniyle, sütün litresi 80 ila 100 lira arasında satılıyor. Eşek sütüne çok yüksek talep var, çiftliği büyütmeyi düşünüyoruz."

Kendisinden tedavi amaçlı süt isteyenlere, eşek sütünün yalnızca tedaviye destek amaçlı olarak tüketilebileceği konusunda uyarıda bulunduğunu da anlatan Öğrenci, "Annemin bu süt sayesinde daha rahat nefes aldığını görmek beni mutlu ediyor. Çevremdeki insanlara yardımcı olmak adına da mutluyum" dedi.

Eşek sütünün faydaları

Eşek sütü astım hastalığına iyi gelir.
Bronşit hastalığına iyi gelir.
Anne sütüne en yakın süt olarak bilinir.
İçeriğindeki mineraller sayesinde vücuda direnç veriyor, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kanser hastalığına karşı direnç sağlar. Eşek sütü ile vücudunuzu yıkadığınızda yada bir bez pamuk yardımıyla sildiğinizde cilt hastalıklarına çare olur.
Siroza iyi gelir.
Balgam söktürür.
Ateş düşürür.
İçerisinde bulunan yüksek kaliteli omega 3 sayesinde kalbi korur.
İçerisinde bulunan yüksek kalsiyum sayesinde kemik gelişimini arttırıyor ve kemik erimesini engeller.
Yağ yakımını hızlandırıyor ve vücudu formda tutar.
Küçük yaştaki çocuklara ve bebeklere içirilebilir. Çünkü inek sütü gibi alerji yapmaz.
Halen tıp dünyası, kanserli fareler üzerinde yaptıkları deneylerle eşek sütünün faydalarını araştırıyor.

Reklam
Reklam