Esenler’in tarihini ilk kez gün yüzüne çıkaran 272 sayfalık “Esenler’in Tarihi” adlı kitap halkla buluştu. Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, “Bundan sonraki yapacağımız ilk iş bu kitabı çocuklarımıza okutmaktır” dedi.
Esenler’in 5 buçuk asırlık tarihini ilk kez gün yüzüne çıkaran 272 sayfalık Esenler’in Tarihi adlı kitap tanıtım toplantısı ile gün yüzüne çıkarıldı. Esenler Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında “Esenlerin Tarihi’ kitabını hazırlayan Fatih Gürdal ve Ahmet Uçar kitabın nasıl bir aşamadan geçildiğini anlatarak eski ve yeni Esenler’i gözler önüne sererek tarihi bir yolculuk gerçekleştirdi.
Toplantıda; 1939 yılında Esenler ismini alan Litros ve Avas’ın, Esenler’in 1489’dan bu yana nüfus ve sosyoekonomik yapısı ve dini hayatına, kültürel yapısından tabii afetlerine, Yeniçeri isyanlarından yağlı güreş müsabakalarına kadar her türlü sosyal hayat, tarihi gelişim ve değişimi gibi konular ele alındı.
Esenler Belediyesi Kültür Yayınları arasında basılan kitap, 5 bölümden oluşturuldu. Kitabın 1’inci bölümünde “Litros ve Avas Köyleri’nin Tarihi”, 2’inci bölümünde “Esenler’in Tarihi Yapıları”, 3’üncü bölümünde “Esenler’e Göçler ve Mübadele”, 4’üncü bölümünde “Cumhuriyet Devrinde Esenler”, 5’inci bölümünde ise “Esenler Belediyesi ve Esenler’de İlkler” konuları yer alıyor.
Esenler için anlamlı bir gün olduğunu dile getiren Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, “Esenler’in tarihiyle ilgili bu çalışma bize sunulduğunda Esenler’in gerçek tarihinin yansıtılması için arzu ediyorduk. Allah’ta bu arzumuzu bugün nasip etti. Bugün aslında bir meyveyi yediğimiz bir gün oldu. Bu yüzden hem Ahmet Uçar’a hem de Fatih Gürdal’a Esenler halkı adına binlerce teşekkür ediyorum” dedi.
Esenler’in tarihi hakkında bilgiler veren Tevfik Göksu sözlerini şöyle konuştu:
“1400’lü yıllarda 130 kişinin 170 kişinin yaşadığı iki köydü. Esenler, kökeni itibariyle İstanbul’un en eski Rum köylerinden olmasına rağmen İstanbul’da ki seçkinlerin bile sayfiye ettiği yerdi. Esenler, tarihi yarım adanın süt ve sebze kaynağı. Esenler, küçücük bir yerden büyük bir şehrin doğuşu. Bu yüzden ‘Esenler’in Tarihi’ kitabı bu söylediklerimin çok güzel bir kaynağıdır.”
“Bundan sonra ki yapacağımız iş bu kitabı çocuklarımıza okutmaktır” diyen başkan Göksu, ‘Esenler’in Tarihi’ kitabını okuduğunda çok istifade ettiğini söyleyerek, Esenler halkının da bu kitabı okuduğunda aynı şekilde istifade edeceklerine inandıklarını belirtti.
“BÜTÜN OKULLARDA ESENLER SAATİ DİYE VAKİT AYIRACAĞIZ”
Önümüzdeki eğitim-öğretim yılı başlangıcı itibariyle Esenler’deki bütün okullarda ‘esenler saati’ diye bir vakit ayıracaklarını ifade eden Başkan Tevfik Göksu, “Esenler saati kapsamında gerekirse yazarlarımızı da davet edeceğiz. Çocuklarımıza doğup büyüdüğü ve hayatını sürdürdüğü şehrin hikâyesini anlatacağız. O hikâyeyi çocuğumuza öğreteceğiz. Bu şehir nereden gelmiş nereye gitmiş. Çünkü o çocuk nereden geldiğini bilirse bu şehrin hikâyesini unutmaz” şeklinde konuştu.
Esenlerin Tarihi kitabını hazırlayan Fatih Gürdal, Esenler’in geçmişine bakıldığında sadece iki küçük köyden ibaret olduğunu, nüfusunun büyümesiyle de İstanbul’un en büyük ilçelerinden biri olduğunu ifade etti.
Bu süreç içerisinde de Esenler’in önemli bir tarihi hafıza oluştuğunu söyleyen Gürdal, “Bunun sonucunda da bu hafızayı kâğıda döküp bilinir olması için uğraştık” dedi.
Esenlerin Tarihi kitabını hazırlayan bir başka isim ise Ahmet Uçar idi. İstanbul’a ilk geldiğinde Esenler İlçesi’ne geldiğini dinleyicilerle paylaşan Uçar, onun için bu ilçeyi yazmanın onurların, şereflerin en büyüğü olduğunu, sadece Esenler’in değil, İstanbul’un da tarihini yazmak istediklerini söyledi.
Esenler’in yerlilerinden Mustafa Tetikli ise doğup büyüdüğü ve tanıdığı Esenler’i anlattı. Tetikli, “Günümüzde Esenler’i anlatan bir kitabın olması beni çok mutlu etti. Biz buranın yerlisiyiz. Burada doğup büyüdük. Esenler’in eski durumunu biz çok iyi biliyoruz. Bu yüzden Esenler’in şu anki durumunu gördüğümüz zaman hem başkanımıza hem de hükümetimize teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Daha sonra Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Esenler’in en yaşlı iki amcasına “Esenler’in Tarihi’ kitabını hediye etti.
Göksu, program bitiminde kitapları imzalamayı da ihmal etmedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz