Eşi benzeri olmayan kent

Çocukların kontrolünde olan kentin kendi para birimi bile var.

Çocuklara günlük yaşamı tanıtmak ve sorumluluk bilincini aşılamak amaçlı bir proje kapsamında Köln'de çocuk kenti kuruldu. Sadece çocukların kontrolünde olan kentte, gerçekteki bir yerleşim birimindeki bütün birimlere yer verildi. Belediye başkanından çöp toplama görevlilerine kadar akla gelebilecek tüm meslekleri çocukların yaptığı kentte, çocuklar gerçek hayatı tanıma fırsatı buldu.

ALMANYA'nın Köln kentinde çocuklara yönelik ilginç bir proje kapsamında çocuk kenti kuruldu. Friedenspark'ta kurulan “Paenzhausen” adlı çocuk kentinde, normal bir yerleşim biriminde bulunan tüm birimlere yer verilirken, çocuklar tıpkı ebeveynleri gibi bir meslek sahibi olarak para kazanıp harcamayı ve günlük yaşamı öğrendiler. Yaklaşık bir hafta boyunca sürdürülen projeye yaşları 7 ile 14 yaşında değişen çocuklar katıldı.

Reklam
Reklam

KENDİ PARA BİRİMLERİ VAR

Okulların yaz tatilinde olduğu dönemde çocuklara gerçek hayatı öğretip sorumluluk bilincini aşılamayı hedefleyen proje geçen yıl başlatılmış. Kentte belediye başkanı ve meclisi, nüfus dairesi, postane, banka, iş ajansı, sağlık ocağı, eczane gibi gerçek hayatta ihtiyaç duyulan tüm kurumların yanı sıra gazete ve televizyon ekibi bile bulunuyor. Kentte girerken 2 Euro karşılığında kayıt olan çocuklara kimlik kartları veriliyor. Ardından İş Ajansı'na giden bu yeni vatandaşlar, kendilerin iş seçip çalışmaya başlıyor. Mesleklerini seçen çocuklar 2 saat boyunca çalışıyor ve 5 Paenz'lik (Pens) maaşlarını bankadan teslim alıyor. Paenz adı verilen kente özgü para birimi de özel olarak hazırlanmış. Çocuklar mesleği için gerekli malzemeleri alırken, içecek ihtiyaçları, spor faaliyetleri ya da kentte bulunan mağazadaki alış verişleri için ödeme yaparken çalışarak kazandıkları bu parayı kullanıyor. İçeri girildiğinde boş gezen bir çocuğun bile görülmediği kentte, herkes adeta karınca gibi çalışıp sorumluluğunu yerine getiriyor. Kente gönüllü görevliler dışında yetişkin girmesi yasak. Görevlilerde yardım etmek dışında kentin genel işleyişini tamamen çocuklara bırakıyor.

Reklam
Reklam

PARALARINI TASSARUFLU KULLANIYORLAR

Paenzhausen'da gönüllülerden olan Marco Sandner, projenin çocuklara küçük yaşlarda gerçek hayat tecrübesi kazandırdığına dikkat çekti. Sandner, “Görevli olarak çocuklara mümkün olduğu kadar az müdahale ediyoruz. Çocuklar mesleklerini benimseyip, özveri ile çalışıyor. Ürettikleri ürünlerin pazarlaması, ham madde teminatı gibi iş akışlarını kendi başlarına hallediyor. Çoğu çocuk kazandığı paranın kıymetinin farkına varıp, tasarruflu alış veriş yapıyor. Çalışmaktan oyun oynamayı unutan çocuklar var. Bunun dışında kavga eden çocukları sınır dışı ediyoruz” dedi.

Anahtar Kelimeler: