Esiad'tan kriz değerlendirmesi

ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Başkanı Onur Sürmeli, "2009 yılı herkes için zor geçecek" dedi.
Sürmeli düzenlediği basın toplantısında, dünyada yaşanan küresel mali krizi değerlendirdi. Krize karşı tedbiri elden bırakmamanın ve şimdiden tedbir paketlerini devreye sokmanın gerekli olduğunu belirten Onur Sürmeli, kaynağı Amerika'ya dayanan krizi bulaşıcı bir hastalığa benzetti. ESİAD Başkanı Sürmeli, 2001 krizinin kamu maliyesi ve bankacılık sistemini güçlendirdiğini, ancak 2009 yılında özel sektör dış borç ödemelerinin yaklaşık 36 milyar ABD doları olmasının riski arttırdığını savunarak, "Sanırım 2009'a seçim hareketliliği ile gireriz. Bu bizi 2009 kışına kadar götürür, ama 2009 yılı hepimiz için zor geçecek bir yıl gibi gözükmekte. Bunca işaret varken tedbirimizi almakta, kriz planlarımızı yapmakta yarar var. Henüz çok geç değil" diye konuştu.
Dünyada yaşanan son gelişmelerin, küresel bankacılık sisteminin yeniden yapılanmasına sebep olduğunu dile getiren Onur Sürmeli, şunları söyledi: "Artık, yatırım bankacılığı yavaş yavaş şekil değiştirmektedir. Serbest piyasa ekonomileri kuralların var olduğu ekonomik yapılara doğru gitmektedir. Bu, Türkiye'nin yabancı olmadığı bir sistemdir. Türkiye iyi konum alırsa fırsatlar yakalayabilir, kazanç sağlayabilir."