Eşine şiddet uygulayan işçinin maaşı kesildi

Diyarbakır Yenişehir Belediyesi'nde bir ilk yaşandı. Eşi tarafından şiddet gördüğü gerekçesiyle belediyeye başvuran kadının kocasının maaşının yarısı belediye tarafından kesildi.

DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır Yenişehir Belediyesi'nde çalışan bir temizlik işçisi eşine şiddet uyguladığı gerekçesi ile belediye tarafından maaşının yarısı kesildi ve eşine verildi. Belediye Başkan yardımcısı Hafize İpek, şiddetin tekrarı halinde eşe yeniden ceza kesileceğini söyledi.

Yenişehir Belediyesi'nde ilk kez, çalışan ve eşine şiddet uygulayan bir işçinin maaşının yarısı yapılan toplu iş sözleşmelerindeki "Aileyi koruma" maddesi gereğince eşine verildi.

48 yaşındaki temizlik işçisi F.A.'nın eşi belediyeye başvurarak eşinin kendisine şiddet uyguladığını bildirdi. Bunun üzerine belediye yetkilileri yapılan sözleşme gereği ayda bin 500 TL maaş alan F.A.'nın maaşının yarısını keserek eşine verdi. F.A uygulanan cezaya razı oldu. Bu olay üzerine basın mensuplarına bir açıklama yapan Yenişehir Belediye Başkan yardımcısı Hafize İpek, "Daha önce sendika ile yaptığımız toplu iş sözleşmesine dahil ettiğimiz madelerden özellikle biri kadının lehine olan bir madde.

Reklam
Reklam

Birkaç gün önce belediyemizde çalışan bir işçinin eşinin müracaatı doğrultusunda biz de Yenişehir Belediyesi olarak maddelerimizi işleme koyduk. Toplu iş sözleşmesindeki 93. maddenin 'a' fıkrası gereğince aileyi koruma adı altında bir madde var. Eşine ve çocuklarına şiddet uygulayan çalışanımızın maaşının yüzde 50'sinin eşine verilmesi söz konusuydu. Biz bunu gerçekleştirdik. Eşinin beyanı sonucunda bir kereye mahsus olmak üzere maaşının yüzde 50'sini eşine verdik. Ancak bunun tekrarı halinde yeniden aynı işlemi uygulayacağız. Bu aynı zamanda bir ihtar. Şiddeti önleme yöntemlerinden biri olarak kendi belediyemiz payına düşen şekliyle bu maddeyi topluma yansıtmaya çalıştık. Sözleşmeden itibaren ilk ceza. Şiddetle ilgili bir beyan olduğu taktirde bu maddelerin direkt işleme koyulacağını zaten kendi çalışanlarımızıa da duyurmuştuk. Maaşının yüzde 50sini eşine verdik. Şiddetin boyutu çok önemli değil. Yani önemli olan orada kadının rencide olması veya çocukların kadının psikolojik anlamda yıkıma uğramasıdır.

Reklam
Reklam

Yeni şiddetin boyutunu ölçmeye gerek yok. Sadece şiddet olarak bir beyan geldi. Araştırmalarımızı yaptıktan sonra gelen beyanın doğru olduğunu tespit ettik. Bu maddelerin toplu iş sözleşmesinde yer almasının bir nedeni de biraz daha eğitim anlamında şiddete dur diyebilecek bir çare olmasıdır. İşçi de gayet pişman. Uygularsa aynı cezanın daha fazlasıyla karşısına çıkacağından dolayı böyle bir eğilime yeltenmesini düşünmüyorum. Bizim kendi alanımızda araştırmalarımız oluyor. Beyanı doğrulayan tarzda tespitlerimiz oldu. F.A . işçi zaten sözleşmeyi imzaladığı için alacağı cezayı biliyor. Toplumsal anlamda şiddetin ölçütü veya şekli her türlü şekilde kendisini gösterebiliyor. Bunun çok uzun vadede eğitime veya gerçekten toplumdaki stres oluşturacak ortamların bitmesi ile bunun mümkün olacağını anlattık. Eşi de bunu onayladı. Sözleşmeye imza atmış sonuçta" dedi.