Eski elektrik sayaçlarının değiştirilmesi abonelerin tepkisine neden oldu

Samsun’da elektrik faturasını yüksek bulan Mehmet Akgüden, elektrik sayacının değiştirildiğini, fiyatının da faturaya kullanım bedeli...

Samsun’da elektrik faturasını yüksek bulan Mehmet Akgüden, elektrik sayacının değiştirildiğini, fiyatının da faturaya kullanım bedeli gibi yansıtıldığını öğrenince tepki gösterdi.

Samsun, Ordu, Sinop, Çorum ve Amasya illerindeki elektrik dağıtım işini yapan Çalık YEDAŞ'ı haksız para kazanmakla suçlayan Mehmet Akgüden, eski sayacının değiştirileceğinin önceden kendisine haber verilmediğini iddia etti. İlkadım ilçesi Yaşardoğu Mahallesi’nde oturan Akgüden, “Bir gün görevliler eve gelmiş ve hanıma prizdeki fişleri çıkarması gerektiğini, sayacı sökeceklerini söylemişler. Eski sayacı söküp yerine elektronik sayaç takan görevliler daha sonra eskisini de bırakmadan gitmişler. Aradan biraz zaman geçtikten sonra fatura geldi. Normalde bize 40 ile 50 lira arasında gelen fatura o ay 102 lira geldi. Bu duruma çok şaşırdım ve faturayı inceledim. Faturada kullanım bedeli olarak 39 lira, bir de dolaylı vergiler olarak 15 lira yazıyordu. Toplamda bulunan 50 lira ile ilgili hiçbir ibare faturada yazmayınca dağıtım şirketine giderek durumu sordum. Onlar da bana elektrik sayacının değiştiğini, fiyatın faturaya yansıtıldığını söylediklerinde şaşkına döndüm. Duruma itiraz edeceğimi ve konuyu tüketici haklarına götüreceğimi söylediğimde kendilerinin yapacak bir şeyi olmadığını, devletin bunun yapılmasını istediğini söylediler.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bu cevap üzerine elektrik sayaçlarının satıldığı bir dükkâna gittiğini kaydeden Akgüden, aynı saatin maliyetinin 25 lira olduğunu öğrendiğini belirtti. Hem yüksek fiyattan hem de haber verilmeden sayacın kendisine takıldığını vurgulayan Mehmet Akgüden, aynı sokak üzerindeki 10 kişinin daha sayacının bu şekilde değiştirildiğini ve herkesin şikayette bulunacağını ifade etti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Çalık YEDAŞ Kurumsal İletişim Kalite ve Eğitim Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Seda Özcan, “Biz her aboneye ayrı ayrı duyurularımızı yapıyoruz. Aboneye sorulmaksızın bir işlemin yapılması mümkün değil. Aboneye mutlaka bir yazı gelmiştir. Aboneye gönderilen yazıda da, ‘elektrik sayacınız 10 yılı doldurduğundan bakımının yapılması gerekiyor, bunun ücreti de 65 liraya mal oluyor’ diyoruz. Öte yandan bu abonelerin sayaç bakımlarının yapılmaması veya değiştirilmemesi halinde hem aboneye hem de bunu kullanmaya imkân veren elektrik dağıtım şirketine bakanlık tarafından bin lira para cezası uygulanıyor. Biz de bu kapsamda bölgemizde EPDK’nın mevzuatlarına uygun olarak sayaç değiştirme kampanyası başlattık. Bununla ilgili her yerde duyurularımızı önceden yaptık. Biz 65 liraya mal olan tek bir sayacı kampanya dahilinde aboneye 45 lira maliyetle takıyoruz. Bunun yanı sıra sayaç bizim garantimiz altında olmuş oluyor. İlerleyen zamanlarda sayaçta bir sorun olduğunda şirketimiz mesuliyet kabul ediyor. Bazı aboneler bizim 45 liraya mal ettiğimiz sayacı daha düşük bir meblağa almalarının imkanı yok. Biz bu sayaçları uygun fiyatla yansıtmak için uzun süren pazarlıklar yaptık, bu sebeple bu fiyata mal ettik.” açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz