Eski Hükümlünün 10 Parmağında 10 Sertifika Var, Ama Iş Bulamıyor

7 yıl cezaevinde kaldığı süre boyunca 10 farklı branşta sertifika alan eski hükümlü S.Ö., cezası...

7 yıl cezaevinde kaldığı süre boyunca 10 farklı branşta sertifika alan eski hükümlü S.Ö., cezası tamamlanıp dışarı çıktıktan sonra iş bulma hayalleri suya düştü. Özel sektörün eski hükümlülere iş konusunda sıcak bakmaması, kamu kurumlarının da KPSS puanı istemesi nedeniyle eski hükümlülerin iş bulmakta zorlandığını söyleyen S.Ö., yetkililerden bu duruma çözüm bulmasını istiyor. Eski hükümlü, “Biz yeterince cezamızı çektik. Bu saatten sonra devlet organlarının bize öğrettikleri mesleklerle devlete olan borcumuzu ödemek istiyoruz. Benim gibi birçok eski mahkûm arkadaşım da mağdur durumda.” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye’nin birçok cezaevinde açılan meslek edindirme kursları hem hükümlülerin vakitlerini geçirmesine hem de meslek sahibi olmasına katkı sağlıyor. Hükümlülerin aldıkları eğitimler, dışarı çıktıklarında iş bulmaları için birer umut haline geliyor. Ancak bir dönem zorunlu olan eski hükümlü çalıştırma şartının yeni düzenlemeyle ortadan kaldırılması nedeniyle özel sektör bu duruma sıcak bakmıyor. Kamu kurumlarında da söz konusu işin olduğu ilde ikamet istemesi ve KPSS puanı şart koşması birçok hükümlünün umutlarını söndürüyor.

Eskişehir’de yaşayan S.Ö. de cezaevinde aldığı sertifikalarla iş bulurum umudu taşıyanlardan. 2005 yılında işlediği cinayet nedeniyle cezaevine giren S.Ö. (34), farklı ceza infaz kurumlarında kaldıktan sonra Eskişehir Açık Cezaevi’ne getirildi. Burada yönetimin mahkumlara yönelik meslek edindirme kurslarına katıldı. 4 yıl mobilya atölyesinde çalışarak ustalık derecesinde başarı elde eden S.Ö., ayrıca bilgisayar işletmeciliği, el sanatları, elektrikli alet bakım ve onarımı gibi 10 faklı branşta eğitim aldı. Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklı ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü’nün vermiş olduğu sertifikaları almaya hak kazandı.

Reklam
Reklam

Cezaevi arkadaşlarının cezaevinde öğrendikleri mesleklerini dışarı yaptığını öğrenen S.Ö. kendisinin de çıktıktan sonra öğrendiği mesleklerini yerine getirme umuduyla 7 yıllık ceza süresini doldurdu. 2012 yılında cezaevinden çıkan S.Ö. elindeki belgeler ile İŞKUR’a başvurdu. Diğer yandan özel sektörde iş aramaya başlayan S.Ö., çaldığı bütün kapılardan eski mahkum olduğu için olumsuz cevap aldı. Son olarak kamu kurumlarına başvurarak iş aradığını yetkililere bildirdi. İŞKUR’un elektronik ortamda iş başvurularını değerlendiren S.Ö., burada da ikamet ve eski mahkumlardan istenen KPSS puanı engeline takıldı.

Cezaevine girdiğinde iki yaşında olan kızının bugün 11 yaşında bir çocuk haline geldiğini söyleyen S.Ö., eski hükümlülerin ailelerine bakması ve yaşamına devam edebilmesi için iş imkanı sağlanması gerektiğini ifade etti. S.Ö., “Şu anda Türkiye’de birçok kamu kurum ve kuruluşlarında eski hükümlü kontenjanlarının olduğu biliniyor. Ancak bu yerlere alım yapılmayarak benim gibi mahkumlar mağdur durumda kalıyor. Biz yeterince cezamızı çektik. Bu saatten sonra devlet organlarının bize öğrettikleri mesleklerle devlete olan borcumuzu ödemek istiyoruz. Benim gibi birçok eski mahkum arkadaşım da mağdur durumda. Yetkililerden bu konuda yardım bekliyoruz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz