Eski kamu kurumlarına özel ortak

SİVAS (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, devletin bazı kurumlarında yenileme çalışması yaptıklarını belirterek, "Geleneksel kurumlar, özel sektör ortaklarıyla yenilenecek, canlanacaktır" dedi.

Sivas Belediyesi'nin Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde düzenlediği Su Şenliği'ne katılan Şener, 4 Eylül Barajı'nda toplanan suların artık şehir şebekesine verildiğini belirterek Sivaslıların su problemi çekmeyeceklerini söyledi.

Bu arada hükümetin çalışmaları hakkında bilgi veren Şener, teknolojinin önemine değindi. Devletin eski kurumlarını canlandırmak için yeni projeler ürettiğini dile getiren Şener, şunları söyledi: "Geleneksel iş alanları var. Tüdemsaş var, Beton Travers fabrikası var. Yıllardır devlet işletmeciliğinin moda olduğu dönemlerde bu kuruluşlar Sivas'ın ekmek teknesi, iş kapısı, istihdam kapısı olmuştur. Ancak dünyada sınırlar gevşedikten sonra rekabet ulusal düzeyden uluslar arası düzeye taştıktan sonra devlet işletmeleri ayakta duramaz hale gelmişlerdir. Çünkü bir sektörde dünyanın rekabeti varsa, en ucuz ve kaliteliyi türetmeyen ayakta kalamaz. Devlet memuru zihniyeti ve kamu sorumluluğu anlayışı içerisinde işletme çalıştırmak zor iştir, başarılı olmak imkansızdır. Devlet işletmeciliğinin geriye gitmesinden itibaren tüm dünyada artık devlet fabrikaları özel sektöre devredilmeye başlamıştır. Böyle bir ortamda bizim Tüdemsaş ve Beton Travers Fabrikamız gibi işletmeler de eskiden olduğu gibi çok insanın çalıştığı, verimli iş yerleri olmaktan çıkmıştır. Biz buraları tekrar nasıl canlandırabiliriz, nasıl ayağa kaldırabiliriz diye gece gündüz düşünüp hesapları ile meşgul olduk."

Reklam
Reklam

Geldikleri noktayı anlatan Şener, şöyle konuştu: "Bir taraftan bu türlü kuruluşları var etmek zorundayız. Çünkü buralarda çalışan hemşehrilerimiz var. Özelleştirdiğiniz takdirde bir sosyal sorun ortaya çıkmaktadır. Ancak bu haliyle gelişmesi ve çalışan insan sayısını artırması mümkün değil. Bunu bildiğimiz için biz yeni bir model geliştirdik. Yeni modele göre, Tüdemsaş ve Beton Travers fabrikalarına artık özel sektörü ortak edeceğiz. Özel sektörle birlikte özel sektör anlayışıyla birlikte bu fabrikalar tekrar canlanacakdır. Önce Beton Travers ile başlayacağız. Önümüzdeki günlerde çıkaracağımız Yüksek Planlama Kurulu kararıyla özel sektörün buraya girmesini sağlayacağız."

Bakan Şener, Su Şenliği'ne katılan erkek çocuklara top ve araba, kız çocuklarına da bebek hediye etti.
Şener, daha sonra Sivas'ta yayın yapan bir yerel televizyon kanalının 15. kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde yapılan Türk Halk Müziği Ses Yarışması'na katıldı. Yarışma öncesi televizyon çalışanlarına plaket veren Şener, daha sonra finale kalan 8 yarışmacıyı dinledi. Şener, yarışma bitiminde dereceye girenlere ödül verirken, "Burada asıl kutlanılması gereken milletvekili oluşumun 15'inci yılıdır" diye espri yaptı.

Reklam
Reklam

Siyasetçi kimliğini bırakıp sanatçı kimliğini ön plana çıkaran Şener, Türk Halk ve Türk Sanat Müziği'nin analizini yaptı.
İnsanların yaşam şekli ve müzik zevki arasında bir ilişki olduğunu belirten Şener, şöyle konuştu: "Türkülerimizde Anadolu havası var. Bunu kabul etmek lazım. Toprağın kokusu vardır. Halk müziği, bu kokuyu ciğerlerine kadar çeken, Anadolu'nun zorluklarını yaşayan, bu zorlukları, yoksullukları, sıkıntıları paylaşan insanların ürettikleri müziktir. Türk Halk Müziği sevgisinde toprağın rengi, insanların beğenisi var. Türk Sanat Müziği'ne baktığınızda ayrı şekilde değerlendirilebilir. Orada da bir aristokrat yaşam tarzının zevklerinin geliştiğini hissediyorum. Yani zamanla yarışı olmayan, hayat mücadelesi ile koşuşturması olmayan ve bir mirasyedi gibi veya daha çok entelektüel meraklarla birlikte yavaş düşünen, yavaş üreten ve hayatını sürdüren insanların ilgisi var gibi gözüküyor."

Bu musikinin Osmanlı saraylarında geliştiğini anlatan Şener, sözlerine şöyle devam etti: "Hatta iç ayırımlarına giriyorum. Sivas'ın uzun havalarında biraz dağ havası var. Urfa'ya gidiyoruz. Oradaki uzun havalarda Harran Ovası'na gidiş görülüyor. Ege Bölgesi'ne gittiğinizde oranın ekonomik şartları Anadolu meşakkatine göre daha iyi olduğu için orada da öyle yavaş, rahat, ritmik ama kabadayılık havası içerisinde bir müziğin geliştiğini görüyorsunuz. Karadeniz'e çıkıyorsunuz. Oraya baktığınızda Karadeniz'in dalgaları ve hamsilerin kıpırdanışı var"

Reklam
Reklam

Yarışmacıları tebrik eden Şener, kara yolu ile Ankara'ya gitti.