Eski Oyuncaklar Kıymete Bindi

Pera Mezat Müzayedecilik Genel Koordinatörü Samet Tekin, İstanbul Oyuncak Müzesi'nin açılmasının ardından insanların eski oyuncaklara ilgi göstermeye başladıklarını bildirdi.

Pera Mezat Müzayedecilik Genel Koordinatörü Samet Tekin, İstanbul Oyuncak Müzesi'nin açılmasının ardından insanların eski oyuncaklara ilgi göstermeye başladıklarını bildirdi.

Samet Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 23 Nisan 2005'te yazar Sunay Akın'ın İstanbul Oyuncak Müzesi'ni kurmasının ardından müzayedelerde özellikle oyuncak materyallerin aranılan ürünler haline geldiğini ifade etti.

Yakın bir zamana kadar birçok insanın oynadığı teneke oyuncakların özellikle koleksiyonerler tarafından ciddi miktarlar ödenerek satın alındığını anlatan Tekin, bu oyuncakların, teneke ve oyuncak özelliğini kaybetmemiş olmasının en önemli özellikleri olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Özellikle Türk malı çeşitli kompozisyonlardaki oyuncakların koleksiyonerler tarafından tercih edildiğini kaydeden Tekin, Japon malı 1960 sonlarına ait Wolsvagen markalı bir teneke otomobil oyuncağının 650 liradan, Türk malı aynı özelliklere sahip bir oyuncağın ise en az 2-3 bin liradan satıldığını bildirdi. Tekin, "Oyuncak Müzesi'nin açılmasından sonra insanlar eski oyuncaklara büyük ilgi göstermeye başladı. Özellikle koleksiyonerler 1950'lilere ait teneke oyuncakları ciddi miktarlar ödeyerek satın alıyor" dedi.

-Bir oyuncağa 50 bin, 100 bin avro-

Tekin, oyuncak koleksiyonu geleneğinin Avrupa'da çok daha ileri düzeylerde olduğunu vurgulayarak, "1900'lü yılların başında yapılmış bir oyuncak, geçtiğimiz günlerde bir Avrupa ülkesinde yapılan müzayedede 50 bin avrodan satıldı. Daha önceki dönemlerde 100 bin avroya satılan oyuncaklar var. Bir oyuncağın eski olması ve kondisyonunun güzel olması, değerini daha da artıyor" diye konuştu.

Tekin, 16 Aralık Pazar günü Pera Mezat Müzayede Salonu'nda yapılacak para, madalya, efemera (eski belge) obje, kitap, jeton ve fotoğraf müzayedesinde oyuncaklar için özel bir bölüm ayırdıklarını anlatarak, bin 800 ürünün yer aldığı müzayedede 1970'li yıllara ait teneke 35 santimetre fotoğraf çeken astronotlu uzay aracı, 25 santimetre uzay tankı, 1960'lı yıllara ait 16 santimetre uçan daire, 1950'li yıllara ait üç tekerlekli kurmalı otomobil, çeşitli sürtmeli otomobiller ile teneke tabancalar, Japon malı teneke uçak ve trenler ile kurmalı hayvan temalı çeşitli oyuncakların dikkat çeken ürünler olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Samet Tekin, satışa çıkarılacak ürünler arasında Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi antika paralarıyla, Atatürk'ün çeşitli cephelerde çekilmiş fotoğraflarının ve Şeyh Said'in yakalanarak Diyarbakır'a getiriliş fotoğrafının en dikkat çeken ürünler olduğunu bildirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: