Eski rektör Akınoğlu için 82 yıl hapis istemi

Prof. Dr. Alper Akınoğlu'nun, bazı binaların inşaat ve onarım işlerinde yolsuzluk yapıldığı iddialarına ilişkin olarak 2.5 yıldır devam eden savcılık soruşturması tamamlandı.

Çukurova Üniversitesi'nde 2 dönem rektörlük yapan Prof. Dr. Alper Akınoğlu'nun, bazı binaların inşaat ve onarım işlerinde yolsuzluk yapıldığı iddialarına ilişkin olarak 2.5 yıldır devam eden savcılık soruşturması tamamlandı. Bilirkişi raporlarına da dayanarak hazırlanan iddianamede, Rektör Akınoğlu için 82 yıla kadar hapis cezası isterdi. Kendisinden şikayetçi olup rüşvet iddialarında bulunarak, "Ben de cezama razıyım" diyen müteahhit Cumali Kurtar için 47, bazı öğretim üyeleri ile memurlar için 7 yıla kadar hapis cezası istendi.

Reklam
Reklam

Çukurova Üniversitesi'nin müteahhitlerinden Cumali Kurtar, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu'nun kendisinden, dönemin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Cahit Kavak aracılığıyla 300 bin lira aldığını iddia etmişti. Zamanında bitirdiği iş için haksız yere 250 bin lira ceza kestiğini, tamamlamadığı işler için hak edişler ödeyerek, yarım kalmış işleri bedel ödemeden kendisine yaptırdığını öne süren müteahhit Kurtar, bazı üniversite çalışanlarının evlerine de klima taktırdığını belirtip, "Rektörle birlikte suç işledik, bizi yargılayın. Bu suç duyurusunu yaparak, gelecekte aynaya baktığımda en azından yüzüm kızarmayacak" diyerek Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.

REKTÖRÜN EVİNDE VE MAKAMINDA ‘JAMMER' BULUNMUŞTU

Bu iddialar üzerine başlatılan soruşturma kapsamında 16 Haziran 2012'de Çukurova Üniversitesi'ne operasyon düzenlenmiş ve o dönem rektörü Prof. Dr. Akınoğlu, makamında gözaltına alınmıştı. Akınoğlu'nun makamı ile üniversite binalarında yapılan aramada, çok sayıda ihale belgelerine el konulmuş, evinde 1, makamında ise 4 elektronik sinyal kesici 'jammer' cihazı ile gizli dinleme ve görüntüleme özelliğine sahip cihazları ortaya çıkaran 'böceksavar' bulunmuştu.

Reklam
Reklam

Cumhuriyet Savcısı Atilla Rahimi, yaklaşık 2.5 yıldır sürdürdüğü soruşturmasını tamamlayarak, 'İhaleye Fesat Karıştırmak, Edimin İfasına Fesat Karıştırma, Rüşvet Verme ve Alma, 6136 Sayılı Kanuna Muhalefet' suçundan aralarında o dönem Çukurova Üniversitesi Rektörü olan Prof. Dr. Alper Akınoğlu, müteahhit Cumali Kurtar ile birlikte çok sayıda öğretim görevlisi, üniversite çalışanı ve müteahhitlerin de bulunduğu toplam 48 kişi hakkında dava açtı.

"ÜNİVERSİTE İHALELERİ MEVZUAT ÇERÇEVESİNDE YAPILDI”

Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nce davanın iddianamesi kabul edildi. Cumhuriyet Savcısı, eski rektör Prof. Dr. Akınoğlu'nun 82 yıl, müteahhit Kurtar'ın 47 yıl, diğer sanıkların da 7 yıldan 47 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarını istedi.

İddianamede ifadelerine yer verilen sanıklardan Prof. Dr. Akınoğlu, suçlamaları kabul etmeyerek, "Üniversite ihaleleri mevzuat çerçevesinde yapıldı. İddia edildiği gibi ihale komisyon yetkililerine kontrol mühendislerine, suç konusu emir vermem söz konusu değildir. Müteahhitlerle herhangi bir menfaat birlikteliğim söz konusu değildir. Cumali Kurtar yetkilisi olduğu firma ile iş ilişkisinde sıkıntı yaşayınca kendisine gecikme cezaları verildi. Buna kızarak husumet besledi. İşlerini geciktirince bizden ihalesiz iş almak talebinde bulundu. Biz de teminatı olmadığından ve işleri zamanında bitiremediğinden kendisine iş yaptırmadık bu nedenle şahsıma tehdit mesajları gönderdi, bu hususta mahkemeden ceza dahi aldı” diye konuştu.

Reklam
Reklam

"JAMMER VE BÖCEK SAVARI AVUKATIM HEDİYE ETTİ”

Eski rektör Prof. Dr. Akınoğlu, odasında bulunan jammer ve böceksavarın avukatının hediyesi olduğunu anlatarak, "Odamda bulunan iletişimi engelleyici cihazları avukatım bana hediye etmişti. Ben bunları kontrol etmiştim ancak herhangi bir engelleme yapmadığını anladım. Bunları kullanmadım” dedi.

Müteahhit Cumali Kurtar ise 2003 yılından itibaren Çukurova Üniversitesi'nin ihalelerini almaya başladığını belirterek, şunları anlattı:

"Alper Akınoğlu, 2004 yılında üniversiteye rektör olarak seçildi. Nesimi Yaşar isimli şahıs ile benimle irtibat kurdu. Bu kişi bana kendisini rektörün gönderdiğini söyledi. Rektörün 10 trilyonluk bir ihaleyi rektörlük seçiminden sonra bana vereceğini söyledi. İhaleyi benim almamı karın yüzde onunu kendisine vermemi istedi. Ben de 'olabilir' dedim. Ancak rektörün adamı olup olmadığını anlamak için hakedişimin ödenmesi konusunda yardımcı olmasını söyledim. Benim yanımda rektörü aradı. Hakedişin ödenmesini istedi. Ve bunun akabinde benim hakedişim ödendi. Devam eden süreçte rektör, benden üçüncü kişileri aradan çıkarmamı istedi. Ben de Nesimi ile irtibatımı sonlandırdım. 2005 yılında rektör bey beni telefondan aradı, bir lokantaya gelmemi istedi. Gittim. Yanında eski bakanlarımızdan Cavit Kavak'ın kardeşi olan Cahit Kavak vardı. Yemekte rektör bey benden 'bundan sonra Cahit ne derse onu yapacaksın' dedi. Kadirli MYO'nun yapım ihalesi işine müracaat ettim. İhaleye arkadaşım olan Serhan Yılmaz'ın BTS firmasıyla girdim. Teminat bedelini nakit olarak yatırdım. Ancak 40 bin 400 TL yerine 40 bin 100 TL yatırdığım için ihaleden elendim. Bunun üzerine rektör beni çağırdı. Ne yapabileceğimizi sordu. Ben iptal edebiliyorsanız, iptal edin, bir daha girer bu ihaleyi alırım, dedim. Bilahare ihale iptal edildi. Ben yeniden açılan ihaleye katıldım. En düşük teklifi vererek ihaleyi aldım. İhale bedeli 1 milyon 250 bin TL olarak tespit edildi. Bu ihalenin yapım işi sırasında Cahit Kavak beni çağırdı rektörün 300 bin TL istediğini söyledi. Ben de ihaleyi kırımla aldığımı kazancım olmadığını, ödeme yapamayacağımı söyledim. Cahit bana 'bunu telafi ederiz, vermek zorundasın' dedi. Devam eden süreçte yapmış olduğum hak edişlerden aldığım paralardan 50, 50, 100 ve 70 bin TL olmak üzere toplam 270 bin TL'yi Cahit Kavak'a elden verdim.”

Reklam
Reklam

Kurtar, üniversitede çalışanların zimmet paralarını kendisinin ödediğini, 2 üniversite görevlisine de klima aldığını iddia etti.

KİMLER YARGILANIYOR?

Önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak olan tutuksuz sanıklar şöyle:

"Zişan Temiz (Müşteki-sanık), Abdurrahim Yıldız, Abuzer Taşçı, Adnan Basalak, Ahmet Öz, Alper Akınoğlu, Bahar Perihan, Behnan Alper, Bekir Göydeniz, Bülent Özen, Cumali Kurtar, Deniz Uyar, Denizhan Sarıhan, Engin Köse, Fatih Çalış, Gülşen Güzel, Hakkı Demir, Hamza Farsak, Harun Demirtaş, Hasan Akan, Hasan Danışman, Hatice Başak Yıldırım, İbrahim Akgün, İbrahim Mithat Eşmeli, İhsan Şemi Özer, İlter Uzel, İnci Makal, Kamil Önder, Kemal Yalçın Gülüt, Kerim Karakayalı, Kubilay Okyay, Mahmut Ergin, Mehmet Bilbek, Mehmet Yücel, Mehmet Akif Bilmez, Mustafa Göde, Mustafa Erkan Kozanoğlu, Nazan Gür, Nejat Narlı, Nuvit Günay, Özgür Demir, Özkan Gügerçin, Remzi Çalışır, Salih İncetaş, Salih Kafkas, Sebahattin Eşit, Suat Sarı, Yunus Abiç."