Eski rektörün yaptırdığı 2.5 milyon TL'lik kaçak tesise CHP'li kıyağı iddiası

Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) eski rektörü Engin Ataç tarafından kenarına kaçak olarak yapılan, ancak Danıştay...

Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) eski rektörü Engin Ataç tarafından kenarına kaçak olarak yapılan, ancak Danıştay tarafından yıkılması istenen inşaatın bulunduğu Borabey Göleti, su havzası olmaktan çıkarıldı.
Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Yılmaz Büyükerşen başkanlığındaki CHP'li üyelerinin, söz konusu yönetmelik değişikliğini onaylayarak, rektörlük esnasında kaçak bina inşa eden ve bu yolla devleti 2.5 milyon TL zarara uğratan Engin Ataç'ı kurtarma projesine yeni bir boyut kazandırdığı iddia edildi. Danıştay, Engin Ataç tarafından Borabey Göleti çevresinde kaçak yaptırdığı sosyal tesisin yıkılmasına, oluşan zararın da yasal faiziyle birlikte Ataç tarafından ödenmesine karar vermişti. AÜ yönetimi ve CHP'li Tepebaşı Belediyesi ise kaçak inşaatı yıkmadı.

Reklam
Reklam

Maliye Bakanlığı Eskişehir'deki Borabey Göleti etrafındaki su havzasındaki araziyi 1998'de ağaçlandırma yapılması amacıyla AÜ'ye tahsis etti. Dönemin Rektörü Engin Ataç, bölgedeki 372 bin 488 metre karelik alanı ağaçlandırma yapmak amacıyla kamulaştırdı. AÜ yönetimi, kamulaştırılan taşınmazlardan 35 pafta, 1077 parsel nolu taşınmaz üzerine sosyal tesis yapılması kararı aldı. 2005'e kadar büyük bölümü tamamlanan tesise 2,5 milyon TL harcandı. İçerisine hamam, sauna bile konan tesis inşaatı için yapı ruhsatı alınmadığı ortaya çıktı. Taşınmazın bulunduğu Tepebaşı Belediyesi AÜ'nün ruhsatsız, su havzası bölgesi olduğundan koruma altında bulunan bölgedeki inşaatını 2005'te durdurarak mühürledi. İnşaat, Borabey Göleti kıyı çizgisi içinde kaldığı için ruhsata bağlanması mümkün olmadığından, yıkılmasına, yıkım süresi içinde yıkılmadığı takdirde, belediye tarafından yıkılarak yıkım masraflarının yüzde 20 cezalı olarak karşı taraftan tahsiline karar verdi. Ayrıca kaçak inşaat nedeniyle AÜ'ye 25 bin TL para cezası kesildi.

Reklam
Reklam

DANIŞTAY: KAÇAK İNŞAAT YIKILSIN
AÜ yönetimi, belediyenin kaçak inşaat için verdiği yıkım kararına karşı Eskişehir İdare Mahkemesi'nde iptal davası açtı. Mahkeme, belediyenin yıkım kararını onaylayarak, AÜ yönetimini suçlu buldu. AÜ yerel mahkemenin bu kararını temyiz etti. Dosyayı inceleyen Danıştay 6. Daire, yerel mahkemenin kararını onadı.
Tepebaşı Belediyesi bu karar üzerine AÜ'ye, inşaatın 1 ay içinde yıkılması gerektiğini bildirdi. Ancak aradan geçen zamana rağmen ne üniversite yönetimi ne de Tepebaşı Belediyesi Başkanı Ahmet Ataç, ağabeyinin yaptırdığı kaçak inşaatın yıkımını gerçekleştirmedi.
İçişleri Bakanlığı ise müfettiş görevlendirerek, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ile Fen İşleri Daire Başkanı Ertuğrul Özen´in ifadelerini aldı. Başkan Ataç ve Daire Başkanı Özen hakkında "mahkeme kararını yerine getirmediği" gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.
Soruşturma sürerken Büyükşehir Belediye Meclisi'nde ilginç bir gelişme yaşandı. Başkan Yılmaz Büyükerşen başkanlığındaki CHP'li üyeler, Borabey Göleti'ni su havzası olmaktan çıkaran yönetmelik değişikliğini onayladı. Değişiklik, AK Partililerin karşı oyuna rağmen CHP üyelerin oylarıyla kabul edildi. Böylece Borabey Göleti su havzası olmaktan çıkarılırken, kaçak bina inşa eden ve bu yolla devleti 2.5 milyon TL zarara uğratan eski rektör Ataç'ı kurtarma projesi yeni boyut kazandı.
Büyükşehir Belediyesi, daha önce de su havzalarına yaklaşma mesafesini değiştirme yoluyla tesise yasallık kazandırmak istemiş, ancak tepkiler üzerine vazgeçmişti.

Reklam
Reklam

KAÇAK YAPILARA RUHSAT DÖNEMİ
İddiaya göre, su havzası olmaktan çıkarılan Borabey'de bundan sonra kurtarma planı işleyecek. Bölgedeki kaçak binalara ruhsat verilecek. Kaçak tesisin ruhsatlı yapıya kavuşmasıyla yıkım kararı durdurulacak. Böylelikle Danıştay'ın yıkım kararı hiçe sayılacak, Engin Ataç 2.5 milyon TL'lik zararı ve yıkım masraflarını ödemekten kurtulacak. Devlet ise bu yolla 2.5 milyon TL zarara uğrayacak.
Yönetmelik değişikliği tepki çekti. AK Partili Zihni Çalışkan, "Değişiklikle ilgili komisyonda bir karar alınmadı. Bu madde gündeme gelemez." dedi. AK Parti'li Ahmet Süzer ise "Bölgede kaçak yapılar var. Bütün mesele de buradan çıkıyor." ifadesini kullandı. CHP'li Büyükerşen, "Rektör Aydın bölgede proje düşünüyor. Su havzası konusunu bir an önce halledin, ben de bütçemi geçirip projeye başlayacağım diye ricada bulundu." diye konuştu.
Öte yandan CHP'li Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın, ağabeyinin kaçak yapılarının kurtarılmasını sağlayacak madde için kabul oyu vermesi dikkat çekti. Danıştay'ın yıkım kararını 1 yıldır uygulamayan kardeş Ataç'ın böylece ağabeyine bir jest daha yaptığı iddia edildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz