Eski YÖK Başkanı Sağlam'dan eleştiri

ANKARA (ANKA)- Eski YÖK Başkanı Prof. Mehmet Sağlam, "kurumsal görüş bildirmek YÖK'ün işi değil" dedi.

Sağlam, Rektörler Komitesi'nin cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda 367 milletvekilinin bulunması görüşünü değerlendirdi. Öncelikle Rektörler Komitesi'ne değinen ve "Ne Anayasa'da ne de Yüksek Öğretim Kanunu'nda Rektörler Komitesi diye bir organ yok" diyen Sağlam, "Yani üniversite adına birileri görüş bildirecekse buna Rektörler Komitesi yetkili değil. Türkiye'de YÖK Başkanı Kemal Gürüz'le başlayan bir yanlışlık devam ediyor" dedi.

Reklam
Reklam

"YÖK Başkanı olarak veya rektörler olarak bir siyasi tartışma konusu olan meselede kurumsal görüş bildirmek YÖK'ün işi değil" diyen Sağlam, şöyle konuştu:
"Herhangi bir siyasi bir görüş bildirme veya bir siyasi tartışmanın içine girme YÖK'ün görevleri arasında değildir. Sayın Erdoğan Teziç, anayasa profesörü olarak görüş bildirecekse bunu her zaman her yerde bildirebilir. Ve bu sayın Teziç'in görüşü olur."

Zorlamalara gerek yok

Rektörler Komitesi'nin cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda 367 milletvekili gerektiği iddiasına da katılmayan Sağlam, şöyle devam etti:

"TBMM kurulduğundan beri Meclis'in toplantı ve karar sayıları Anayasa'da ve meclis iç tüzüğünde vardır. Dolayısıyla bugüne kadar ne bir böyle iddia ortaya atılmıştır ne de uygulama olmuştur. Bundan önce en az 3-4 tane cumhurbaşkanı da bu iddiada ileri sürülen şartlar yerine getirilmeksizin cumhurbaşkanı seçilmiştir. Bu tip zorlamalara hiç gerek yok. Meclis'in nasıl toplanacağı teamüllerle 84 senedir bellidir. Bunlar zorlama yorumlardır. Bir anayasal kurum başkanına, bir anayasa profesörüne de kişisel fikrine saygı duyarım ama kurum başkanı olarak yakışmıyor."

Reklam
Reklam

Sağlam, TBMM'nin kendi gündemine hakim olduğunu söylerken "Anayasa'da nitelikli olarak karar yeter sayısının, nitelikli olarak meclis toplanma sayısının açıkca belirlediği yerler var. Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili böyle bir şey yok. Sadece '3'de 2 ile seçilir' diyor, 'seçilemezse katılanların çoğunluğu ile seçilir' diyor. O zaman katılanların çoğunluğu ile seçilir demesi demek ki gerektiğinde 367'den daha aşağı rakam da olsa toplantı nisabı olacak ve seçecek demektir, bu bu kadar açıktır" dedi.